Προσλαμβάνονται 4.500 γιατροί και νοσηλευτές

Προσλήψεις 4.500 εργαζόμενων στο ΕΣΥ, κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές, καθιέρωση εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της διαφθοράς, εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε «από την υγεία θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανατροπή, τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία της κοινωνίας και των πολιτών από τα δεινά της μνημονιακής λαίλαπας, που βρήκαν τον τόπο μας τα τελευταία πέντε χρόνια».
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι «η παρουσία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί συγκεκριμένες απτές και εύληπτες επιλογές μίας κυβέρνησης, που όσο και αν βρίσκεται κάτω από ένα αφόρητο καθεστώς πιέσεων, διαθέτει το πολιτικό κουράγιο να προκρίνει συγκεκριμένες πολιτικές που άπτονται της ζωής του ανθρώπου».
Το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ περιλαμβάνει: ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους καθώς και διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις. Στα άμεσα μέτρα εντάσσεται η ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό με την πρόσληψη 4.500 ατόμων.
Από τις θέσεις αυτές, οι 700 θα είναι μόνιμες γιατρών, νοσηλευτών καθώς και παραϊατρικού προσωπικού. Οι προσλήψεις αφορούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, την Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα. Προβλέπονται μάλιστα κίνητρα για το ιατρικό προσωπικό στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.
Φάκελος 
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους υγείας.

Στον τομέα του φαρμάκου, «έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής με απώτερο στόχο την ενίσχυση την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και των εξαγωγών της με άμεση επίδραση στις θέσεις εργασίας και στο ΑΕΠ της χώρας».
Για τη διαφθορά, την απάτη και τη σπατάλη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για να πλουτίζουν κάποιοι, σε σκάνδαλα και σε σχέδια κερδοσκοπίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί την ενιαιοποίηση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου και την υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς. Με τον τρόπο αυτό - υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας - θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι καθώς τα χρήματα που χάνονται μπορούν να φτάνουν μέχρι και το 10% του προϋπολογισμού Υγείας (1,5 δισ.).
Χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η κατάργηση της υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία ενώ άμεσα θα καταργηθεί και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή.

ΠΗΓΗ : "imerisia.gr"

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top