Το Wikileaks δημοσίευσε ήδη από το 2011-12, μυστικά τηλεγραφήματα του τέως Αμερικανού πρέσβη στη Ρωσία, John Beyrle ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2008 και που τώρα έχει αντικατασταθεί από τον John Tefft .
Ο τ.Αμερικανός πρέσβης ανέφερε στην Ουάσιγκτον, τη συνάντησή του με Ρώσους «αντιφρονούντες», τα αιτήματά τους και την απαίτησή τους για δημιουργία μιας » κατάστασης έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να «ανατρέψουν Πούτιν».

Δεν είναι μυστικό ότι οι ρώσοι «αντιφρονούντες» συνεδριάζουν τακτικά με τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Εκείνοι ιδιαίτερα που έχουν στενές σχέσεις , όπως ο Boris Nemtsov, καλούνται άμεσα στην Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι, λιγότερο σημαντικοί, καλούνται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.
Για την πρόοδο της κάθε τέτοιας συνάντησης, ο τ.Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία έστλενε τις εκθέσεις του με κωδικοποιημένα τηλεγραφήματα.
Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda δημοσίευσε αποσπάσματα από τις εκθέσεις αυτές.
Το κωδικοποιμένο τηλεγράφημα με αριθμό 000304 ΜΟΣΧΑ μιλάει για τη συνάντηση του Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για τον τομέα Ρωσία, Michael McFaul με Ρώσους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων (14/01/10).
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν απογοητευμένοι με την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών . Η Ludmila Alexeeva από την Ομάδα Ελσίνκι της Μόσχας, συμβούλευσε τους Αμερικανούς να παρακολουθούν στενά το τι συμβαίνει στη Μόσχα, αλλά το κάνουν διακριτικά, όχι όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Να δυναμώνουμε τη φωτιά, αλλά να μην είναι σαν μια δεύτερη Μπους ...» είπε ο McFaul.

Ο Γιούρι Dzhibladze από το »Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία», ζήτησε επίσης από τον αμερικανό πρέσβη να αυξηθεί ο βαθμός της αμερικανικής παρέμβασης στις ρωσικές υποθέσεις .
Ο αμερικανός πρέσβης John Beyrle αναφέρει στο μήνυμά του:
«Ο Dzhibladze πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την κριτική τους … για να δείξουν ότι τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα των διμερών σχέσεων … Για τη συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για εμπορικές ή άλλες παραχωρήσεις »
Το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα «ΜΟΣΧΑ 000305» ( 19 /01 2010) μιλά για τη νέα συνάντηση του αξιωματούχου για τον τομέα Ρωσία, McFaul με τη ρωσική αντιπολίτευση. Με έκθεσή του στην Ουάσιγκτον, ο αμερικάνος πρέσβης εκθέτει τους Boris Nemtsov και Vladimir Milov από το κίνημα «Αλληλεγγύη», τον Gregory Bovt από το κόμμα «Σωστή Αιτία» και τον Vladimir Ryzhkov, πρώην επικεφαλή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος:
«… Συμφώνησαν ότι ο σκοπός της αντιπολίτευσης για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι να εργαστούν για να αποτρέψουν την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία. Αλλά, κατά τη γνώμη τους, και λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή του Πούτιν στην κοινωνία, η ανατροπή του μπορεί να προκληθεί μόνο από κάποιο είδος » κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ο Bovt είπε ότι η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι κοιμισμένη και είναι απίθανο θα αντιταχθεί ενεργά στο σημερινό καθεστώς ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση.Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, εκτιμούν ότι η »αποπουτινοποίηση» πρέπει να επιτευχθεί κυρίως στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο εκδότης του διαδικτυακού τόπου Caucasian Knot , Grigory Shvedov είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς « να εργαστούν πιο στενά με τις ΜΚΟ και να μην περιορίζονται μόνο στην οικονομική στήριξη. Ο Lev Ponomarev από την οργάνωση «For Human Rights» και η Lyudmila Alekseeva συμβούλευσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομονώσουν τον επικεφαλή της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, και να συνάψουν σχέσεις με άλλους ηγέτες ρωσικών Δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.
Να σημειωθεί ότι το WikiLeaks έχει δημοσιεύσει μόνο κάποιες από τις συνεδριάσεις των αντιφρονούντων με τους Αμερικανούς. (fortrusse/on russia/kartam live)
dimpenews.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top