Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μπορεί οι σχέσεις με τους θεσμούς να φαίνεται ότι αποκαθίστανται σταδιακά, ωστόσο τα τεράστια προβλήματα της πραγματικής οικονομίας παραμένουν άλυτα, με πολύτιμο χρόνο-ήδη έχουν περάσει περισσότερες από 40 ημέρες από την αλλαγή κυβέρνησης-να έχει χαθεί. Και το χειρότερο όλων, ίσως, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η λύση θα μπορούσε να προέλθει, μέσω, απλώς, της εφαρμογής νομοθετικών πράξεων που έχουν ήδη θεσπιστεί. Ένα από τα πιο εύγλωττα τέτοιους είδους παραδείγματα αφορά τα αυτοκίνητα – ρεπλίκες, πιστά αντίγραφα των Porche 356 Speedster και 550 Spyder που κυκλοφόρησαν, για πρώτη φορά, το 1950.

Τα συγκεκριμένα Ι.Χ. που κατασκευάζει η Replicar Hellas στην Κατερίνη εξάγονται σε μεγάλο αριθμό χωρών. Κυκλοφορούν, δηλαδή, στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους, “περνούν” από τα αντίστοιχα ΚΤΕΟ των ξένων χωρών, αλλά η ελληνική πολιτεία δεν επιτρέπει την κυκλοφορία τους στους ελληνικούς δρόμους...

Δύο υπουργικές υπογραφέςΤον περασμένο Νοέμβριο η Replicar Hellas βρέθηκε πολύ κοντά στην λύση του προβλήματός της, καθώς με απόφαση του τότε υφυπουργού Υποδομών Μιχάλη Παπαδόπουλου προβλέφθηκε η χορήγηση έγκρισης Τύπου από το ελληνικό Δημόσιο για την κυκλοφορία αυτού του είδους των αυτοκινήτων. Άλλωστε, τα αυτοκίνητα-ρεπλίκες κυκλοφορούν με έγκριση Τύπου στην Ευρώπη εδώ και οκτώ χρόνια.

Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος που εγκαινίασε η χώρα τέλη Νοεμβρίου και η μετεκλογική...άπνοια που διαδέχθηκε τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου έβαλαν στο συρτάρι την υλοποίηση της απόφασης Παπαδόπουλου. Δηλαδή την έκδοση τεχνικών εγχειριδίων που θα ορίζουν τις ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές των αυτοκινήτων-ρεπλίκες, τους φορείς πιστοποίησης (Decra, TÜV κτλ), όπως και τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου. Με άλλα λόγια, ποια ΚΤΕΟ θα ελέγχουν τεχνικά τα συγκεκριμένα “ειδικού τύπου” αυτοκίνητα.

Εκκρεμεί ακόμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα προσδιορίζει τα τέλη κυκλοφορίας που θα επιβάλλονται για αυτού του είδους τα αυτοκίνητα. Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα Ι.Χ. έχουν ήδη κυκλοφορήσει και ταξινομηθεί, εκτιμάται ότι θα υπόκεινται σε τέλη κυκλοφορίας ως εισαγόμενα μεταχειρισμένα.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο διευθυντής πωλήσεων της Replicar Hellas Θανάσης Μητσοκάπας πρόκειται για δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ.Σταθάκη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Οι “υπογραφές” αυτές θα επιτρέψουν αφενός την κυκλοφορία των αυτοκινήτων της Replicar Hellas στην Ελλάδα και αφετέρου την απόκτηση “ταυτότητας” (made in Greece).Μεγάλη η ζήτησηΠαρά την μεγάλη ζήτηση και από την Ελλάδα, από ιδιώτες και ξενοδοχεία που επιθυμούν να ενισχύσουν τις υπηρεσίες μεταφοράς VIP τουριστών μέσω των πολυτελών αυτοκινήτων-αντίκες, παραμένει άγνωστο πότε τα δύο υπουργεία θα προωθήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Αυτό όταν η εταιρεία κατασκευάζει, ετησίως, περισσότερα από 30 αυτοκίνητα που εξάγονται σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία, ενώ φέτος αναμένεται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στους δρόμους του Βελγίου και της Γαλλίας.

“Τα αυτοκίνητά μας αποτελούν μέρος του στόλου εταιρείας ενοικίασης στην Μαγιόρκα της Ισπανίας” σημειώνει ο κ. Μητσοκάππας.

Τι είναι το αυτοκίνητο - ρεπλίκαΣε μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση, τα οχήματα - ρεπλίκες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τα επώνυμα προϊόντα. Έτσι, τα οχήματα που κατασκευάζει η βιοτεχνία Replicar Hellas «πατούν» στο σασί αυτοκινήτων του θρυλικού σκαραβαίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και σχεδιάζονται επακριβώς όπως τα αυθεντικά μοντέλα με σύγχρονα, βέβαια, υλικά.

Τα αυτοκίνητα που δημιουργεί- χειροποίητα- η ομάδα της Replicar Hellas είναι πιστά αντίγραφα των Porche 356 Speedster και Carrera Speedster. Τα πολυτελή αυτά αυτοκίνητα-ρεπλίκες κυκλοφορούν με το brand της Replicar Hellas (π.χ. RCH 356 Speedster).

Η ελληνική εταιρεία, με επικεφαλής και ιδρυτή τον Ηλία Γαγανέλη είναι η μοναδική στην Ευρώπη που κατασκευάζει το RCH 550 Spyder, την ρεπλίκα της Porsche 550 Spyder που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1953 στο σαλόνι αυτοκινήτων του Παρισιού.


dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top