Κρίσιμο χαρακτηρίζεται από έλληνες και ξένους πολιτικούς αναλυτές του αποψινό Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Η συνεδρίαση στην Ελλάδα
Αλλά και πριν το σημερινό Eurogroup θα συνεδριάσει η στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία θα γίνει μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..). Στο Euro Working Group θα μετέχουν ο προς του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης. Σύμφωνα με το in.gr στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως.

Σημειώνεται πως κυβέρνηση και ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ επιθυμούν οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις να γίνονται στην Αθήνα, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως». Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών.

Ντομπρόφσκις: Μην περιμένετε απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας
«Μια επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν αλλάζει τα πράγματα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δίνοντας το στίγμα για το νέο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε ότι «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους».
Σημείωσε ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.
«Προφανώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κατανοεί διαφορετικά το πρόβλημα, σε σχέση με το πως το κατανοούμαι εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε το βασικό ζήτημα: προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

H ατζέντα του σημερινού Eurogroup έχει ως εξής:
«Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση για παράταση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

» Το Eurogroup ενέκρινε την πολιτική συμφωνία για την παράταση στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η συμφωνία εγκρίθηκε από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο παρέχει τη συνδρομή. Η επίσημη απόφαση για την παράταση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου.

»Το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με την τρέχουσα 6η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κατασχέσεων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα επισφαλή τους δάνεια και να βελτιώσουν την ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

»Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που θεωρείται ότι ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

»Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ».

Η αποκάλυψη του Reuters για την επιστολή Γερούν στο Γιάνη: Να μιλήσεις με τους θεσμούς
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Μιχάλη Ιγνατίου (mignatiou.com) «Χρήσιμη» χαρακτηρίζει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έλαβε από τον Γιάνη Βαρουφάκη την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην απαντητική του επιστολή που δημοσιεύει σήμερα το Reuteers, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Επισημαίνει ωστόσο, ότι χρειάζεται να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα προτεινόμενα μέτρα από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας.
«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας πως οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή «θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».
«Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες και ότι οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα», αναφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Οι παραπάνω αναφορές του κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει το Reuters, αφορούν στα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει ορισμένα από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με διαφορετικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με την Ημερησία, ο κ. Ντάισελμπλουμ ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, που το Reuters συνεχίζει να αναφέρει ως τρόικα, «με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως αναφέρεται στην απάντηση.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο, ο κ. Βαρουφάκης από τη Βενετία όπου συμμετείχε σε συνέδριο για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ένωσης αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει απαντήσει στην επιστολή του, δίχως να αναφέρει τι περιλάμβανε η επιστολή. Κυβερνητικές πηγές πάντως, παραδέχονταν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι απολύτως προσδιορισμένες.

Αυτά πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο έως τα τέλη Μαρτίου
Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη (οι Βρυξέλλες φέρονται να κρίνουν ως μη επαρκές το περιεχόμενο του email των επτά σημείων που απέστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών και να ζητούν πρόσθετα μέτρα), από την Τρίτη ξεκινάει και πάλι το «κυνήγι» για τον εντοπισμό πηγών ρευστότητας που θα καλύψουν τις ανάγκες ύψους τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο «ραντεβού» δίδεται για την Τετάρτη ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη μια ακόμη έκδοση εντόκου γραμματίου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού από την Παρασκευή έχει διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει ομαλή ροή και στις δύο υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν μέσα στον Μάρτιο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απολύτως διαχειρίσιμη. Η διαβεβαίωση συνεπάγεται ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα εξασφαλιστούν περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ είτε μέσα από έντοκα γραμμάτια είτε από το σπάσιμο και άλλων «κουμπαράδων» φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου χρέους, την Τετάρτη θα γίνει νέα έκδοση έντοκου γραμματίου τρίμηνης διάρκειας με στόχο την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές που θα υποβληθούν την Πέμπτη, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθούν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να αποπληρωθούν έντοκα 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει σφίξει τελείως τα λουριά της ρευστότητας, είναι ένα ερώτημα το πώς (και ποιος) θα καλύψει την έκδοση. Την ίδια ημέρα, λήγει μια ακόμη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους περίπου 336 εκατ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Η μεθεπόμενη εβδομάδα, θα είναι ασφυκτική. Λήγουν δύο δόσεις προς το ΔΝΤ (560 και 336 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα) και έντοκα γραμμάτια 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν και άλλες αποφάσεις για αξιοποίηση των διαθεσίμων που έχουν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Τα έσοδα
Από το σκέλος των δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει πολλά καθώς ακόμη και αν αποδώσει η έκτακτη ρύθμιση του Μαρτίου, τα έσοδα θα πρέπει να κατευθυνθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο μόνο για τον Μάρτιο προγραμματίζεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και το ένα δισεκατομμύριο πρωτογενούς ελλείμματος που σχηματίστηκε κατά το πρώτο δίμηνο, τότε στο τέλος Μαρτίου, τα έσοδα θα υπολείπονται των δαπανών κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ροκανίζοντας και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Υπό αυτό το πλαίσιο, αναμένονται έκτακτα μέτρα όπως:

Ενεργοποίηση κάθε πιθανής πηγής εσόδων πέραν της έκτακτης ρύθμισης του Μαρτίου. Ήδη αναζητούνται λίστες με έσοδα τα οποία μπορούν να βεβαιωθούν άμεσα ώστε να πληρωθούν μέσα στον Απρίλιο.
Πάγωμα των επιστροφών φόρου και περιορισμό στην καταβολή επιδομάτων αλλά και δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top