Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει το Reuters.
Σημειώνεται ότι κατά πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες και στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, η οποία συνολικά έχει φτάσει στα 68,8 δισ. ευρω.
Η απόφαση για επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα αντί του συνηθισμένου 15ήμερου είναι ενδεικτική της πιο στενής παρακολούθησης των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που επιθυμεί η ΕΚΤ. Δηλαδή να αξιολογήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν οι τράπεζες με βάση και τις διαρροές καταθέσεων.
Θα μπορούσε, όμως, να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να ανοίξουν ξανά οι κάνουλες προς την Ελλάδα και η απόφαση να συνδέεται με τις αποφάσεις του Eurogroup για έναρξη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Ενδεχομένως. να υπάρξει είτε αύξηση του ποσού που χορηγεί ο ELA στις τράπεζες είτε να αυξήσει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για έκδοση εντόκων.
Πηγή: imerisia
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top