Η πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παίξει δυνατά το παιχνίδι να φύγει από τα μνημόνια και τις λιτότητες φαίνεται ότι του βγαίνει, διότι έπαιξε δυνατά την γεωπολιτική θέση της χώρας. Κινούμενος μεταξύ ΕΕ, Μόσχας και Πεκίνου κατόρθωσε να αφυπνίσει τους εταίρους μας για την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. Πέτυχε ακόμη την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες ήθελαν για κανένα λόγο να αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα.

Η Ουάσιγκτον σήκωσε τα τηλέφωνα και όπως έχει γράψει το spirospero.gr κατέστησε υπεύθυνη την καγκελάριο Μέρκελ εάν η Ελλάδα πτωχεύσει. Χθες, Δευτέρα πρόεδρος της ΕΕ κ. Ντόναλντ Τουσκ προέβει σε σκληρές δηλώσεις και είπε:

"μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή", σημειώνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα είχε όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.

"Πρέπει να εμποδίσουμε το ανόητο σενάριο" της εξόδου από ατύχημα, δήλωσε ο κ. Τουσκ σε συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, υπενθυμίζοντας ότι και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ανόητων τηλεφωνημάτων.

"Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στο γεωπολιτικό πλαίσιο", δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ και τονίζει ότι λόγω της κρίσης στην Λιβύη, της εύθραυστης κατάστασης στα Βαλκάνια, στην Μολδαβία, στην Τρανσδνειστερία και στην Κύπρο, "μια τόσο δραματική πράξη, όπως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή", για να προσθέσει:

"Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν το δραματικότερο κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αναμφισβήτητο".

Οι δηλώσεις του κ. Τουσκ προξένησαν εντύπωση και αμηχανία στο σκληρό λόμπυ του Σόιμπλε που προσπαθεί να πιέσει και να τρομοκρατήσει ην ελληνική Κυβέρνηση. Όμως ευαισθητοποίησε την καγκελάριο Μέρκελ και ζήτησε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.

Μετά το κλείσιμο του ραντεβού Μέρκελ-Τσίπρα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Τουσκ και του ζήτησε 5αμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με τους Μέρκελ ,Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέσπευσε την συνάντηση του με των Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και θα γίνει ένα μήνα νωρίτερα δηλαδή στις 8 Απριλίου. Σήμερα στα 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθεί με την βοηθό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρω-ασιατικά θέματα.

Η κινητικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ζαλίσει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και έχει προβληματίσει το σκληρό Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Σόιμπλε.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top