Το παλαιό γαλλικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο SNA «Saphir» κατάφερε να «βυθίσει» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS «Theodore Roosevelt» και τα περισσότερα από τα πλοία της συνοδείας του, κατά τη διάρκεια άσκησης στις ακτές της Φλόριντα!

Αυτό προκύπτει από ανάρτηση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και του γαλλικού Ναυτικού στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους, η οποία όμως «εξαφανίστηκε», μετά από ελάχιστα λεπτά. Παρόλα αυτά, πριν εξαφανιστεί, η είδηση εντοπίστηκε από διάφορους ασχολούμενους με την άμυνα ιστοτόπους, οι οποίο και την αναμετέδωσαν.

Οι ασκήσεις στις ακτές της Φλόριντα άρχισαν στα μέσα Φεβρουαρίου. Σκοπός τους ήταν να δοκιμαστεί το νεότευκτο αεροπλανοφόρο, το οποίο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια εργασίας και 2,6 δισ. δολάρια για να κατασκευαστεί. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επίθεση από υποβρύχιο και αντιμετώπιση εχθρικών μονάδων επιφανείας.

Στην πρώτη φάση της άσκησης το Saphir αποτελούσε μέλος της φίλιας δύναμης. Στη δεύτερη φάση όμως έπαιζε τον ρόλο εχθρικού υποβρυχίου που είχε ως στόχο την εξουδετέρωση του αεροπλανοφόρου και της ομάδας μάχης που αυτό ηγείτο. Το γαλλικό υποβρύχιο κατάφερε να εισχωρήσει μεταξύ των αμερικανικών σκαφών της Τακτικής Δύναμης 12.

Διείσδυσε σιωπηλά μεταξύ των αμερικανικών φρεγατών που προστάτευαν το αεροπλανοφόρο, αποφεύγοντας τον εντοπισμό. Κρυμμένο το υποβρύχιο, την τελευταία ημέρα της άσκησης, κατάφερε να «βυθίσει» το αεροπλανοφόρο και τα περισσότερα από τα συνοδευτικά του σκάφη!
Η άσκηση συνέβαλε τα μέγιστα στο να εντοπιστούν ενδεχόμενα κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ομάδων μάχης του αμερικανικού Ναυτικού, τα οποία θα ληφθεί μέριμνα ώστε να κλείσουν, ενώ θα βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής αυτοπεποίθησης η οποία συχνά οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες.

Τα μέγεθος της επιτυχίας του γαλλικού υποβρυχίου είναι απόλυτα κατανοητό από ελληνικής πλευράς, αφού ο υποβρυχιακός της στόλος έχει να επιδείξει παρόμοιες επιτυχίες στο επίπεδο της Ατλαντικής Συμμαχίας, ακόμα και όταν συμμετείχαμε με υποβρύχιο παλαιότερης τεχνολογίας, με σαφέστατα λιγότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από τα πιο σύγχρονα…

http://www.defence-point.gr/news/?p=124342ΠΗΓΗ: http://www.armyna.gr/2015/03/blog-post_21.html#sthash.gDNXSQUU.dpuf
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top