Σκεφθείτε μια μέρα να μπορούσαμε να πάρουμε ένα φάρμακο το οποίο να επιβράδυνε ή (ακόμη καλύτερα) να ανέστρεφε τη διαδικασία γήρανσης ή να βοηθούσε στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. Αυτή η μέρα δεν φαίνεται να απέχει πολύ, σύμφωνα με επιστήμονες της διάσημης Mayo Clinic. Ο Τζέιμς Κέρκλαντ, ερευνητής της Mayo Clinic και επικεφαλής της μελέτης, μαζί με την ομάδα του έκαναν μία σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας φάρμακα που σπρώχνουν στην «αυτοκτονία» τα γερασμένα κύτταρα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία θεαματική επιβράδυνσης της γήρανσης στα πειραματόζωα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα που έχουν ολοκληρώσει τον μέγιστο αριθμό διαιρέσεων, όσο περνά ο χρόνος συσσωρεύονται στον οργανισμό και φαίνεται ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες της γήρανσης. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει όμως ότι με την εισαγωγή ενός γονιδίου που αναγκάζει τα γερασμένα κύτταρα να αυτοκτονούν αυξάνεται η διάρκεια υγιούς ζωής στα ποντίκια. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, για λόγους ηθικής, οπότε η ερευνητική ομάδα αναζήτησε τα φάρμακα εκείνα που θα προσέφεραν στον οργανισμό τα ίδια οφέλη.

Και από ό,τι φαίνεται τα βρήκαν. Πρόκειται για ένα αντικαρκινικό φάρμακο, την ντασατινίμπη, και μια φυσική ουσία με αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση, την κερκετίνη ή βαλανοκετόνη.
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το κάθε ένα φάρμακο στόχευε συγκεκριμένα γερασμένα κύτταρα, ενώ σε συνδυασμό τα δύο φάρμακα προσέφεραν τη μεγαλύτερη παράταση της υγιούς ζωής των ποντικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία μόνο δόση βελτίωσε την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντοχή στην άσκηση, ενώ παράλληλα περιόρισε την οστεοπόρωση και τη γεροντική αδυναμία!

ΠΗΓΗ : "εφημερίδα Δημοκρατία"
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top