Τα όσα έχουν διαδραματιστεί στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό σε πολιτικό επίπεδο δεν έχουν αφήσει να δουν το φως της δημοσιότητας, στον βαθμό που τους πρέπει, οι νέες πτυχές με τα εξοπλιστικά της Τουρκίας.
Την επόμενη δεκαετία η Τουρκία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας και, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αυτά θα συνδυαστούν με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο εξοπλιστικών προγραμμάτων έως το 2020.
Με βάση λοιπόν τις δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, αποφασίστηκε η Τουρκία να προχωρήσει σε πέντε εξοπλιστικά προγράμματα... Αυτά αφορούν:
- Το «αόρατο» (Stealth) μαχητικό αεροσκάφος F-35A.
- Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.
- Το νέο «εθνικό μαχητικό» που θα επιχειρεί παράλληλα με το F-35A.
- Το νέο τυφέκιο μάχης MPT-76 για τις χερσαίες δυνάμεις.
- Την αγορά πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, εξελιγμένης εκδόσεως.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει άλλα πέντε F-35A, από τα συνολικώς 100 μαχητικά που θα έχει αποκτήσει μέχρι το 2030. Αυτά τα πρώτα επτά αεροσκάφη αναμένονται να παραληφθούν και να αρχίσουν τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου εκσυγχρονισμένων F-4E και των παλαιότερων F-16.
Αναφορικά με το πρόγραμμα του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, που εξαγγέλθηκε επίσημα τον Αύγουστο του 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας αποφάσισε να εντείνει τις συνομιλίες με όλους τους υποψήφιους πωλητές, που είναι εταιρείες από Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, καθώς το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον για συμπαραγωγή του.
Παράλληλα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγγειλε την έναρξη του πρώτου –προκαταρκτικού– σχεδιασμού μαχητικού αεροπορικής υπεροχής με τον προσωρινό κωδικό «TFX», που έχει αρχίσει να συζητείται από το 2010, προκειμένου να αντικαταστήσει τα F-16 σε αντίστοιχες αποστολές. Η φιλοδοξία της Αγκυρας είναι να εμφανίσει το «εθνικό μαχητικό» της στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.
Και πώς τοποθετείται απέναντι σε όλα αυτά η Ελλάδα της κρίσης; Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να επενδύσει σε ένα νέο δόγμα για τον Ελληνικό Στρατό, αυτό που έχει άμεση σχέση με την αποτροπή.
Τα ελληνικά οπλικά συστήματα πρέπει να καλύπτουν βασικές αρχές της αμυντικής μας διάταξης, υπηρετώντας την αρχή που λέει ότι αν προκληθούμε θα απαντήσουμε καίρια. Οι όποιες εξοπλιστικές προσθήκες πρέπει να έχουν την πλήρη στήριξη του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει.
Η επόμενη δεκαετία θα βρει την Τουρκία πανίσχυρη. Εξίσου ισχυρή πρέπει να βρει και την Ελλάδα, η οποία θα καλύπτει τα ευρωπαϊκά σύνορα, ως η νοτιότερη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: axiaplus
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top