ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΓΗ
Σε νούμερο ένα ζητούμενο της Εκπαίδευσης αναδεικνύεται η ορθή Διαγωγή του μαθητή τόσο μέσα, όσο και έξω από το σχολείο. Τα φαινόμενα εκφοβισμού και άλλων αρνητικών συμπεριφορών, καθώς και το τραγικό φαινόμενο των βρισιών, βωμολοχιών και χειρονομιών που αποτελούν βασικό και ατιμώρητο λεξιλόγιο βίας και αθλιότητας, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την ανάσυρση της ξεχασμένης Διαγωγής από το "κοσμιωτάτη" στο "βαθμολογιωτάτη"!
Αγωγή χωρίς διαγωγή δεν γίνεται!

ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Η Διαγωγή του κάθε μαθητή, τόσο προς τους Δασκάλους του, όσο κυρίως προς τους συμμαθητές του και την κοινωνία, πρέπει να γίνει πλέον βαθμολογούμενη και να μετράει στο γενικό και τελικό βαθμό του κάθε μαθητή/μαθήτριας, ώστε να υπάρξει ένα ακόμη κίνητρο ανταμοιβής των πραγματικά θετικών συμπεριφορών. Και ιδίως των λεγόμενων καλών και ευαίσθητων παιδιών όπως ο Βαγγέλης.
Αλλά και μια πρόληψη και περιορισμός εκδήλωσης ανεπιθύμητων και αρνητικών συμπεριφορών.

Ο βαθμός Διαγωγής θα γίνει επομένως καθοριστικός για την προαγωγή των μαθητών και άρα υπολογίσιμος πλέον από όλους, ενώ θα ενεργοποιήσει και την οικογένεια...

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΛΗ
Γιατί πρώτιστο μέλημα της Αγωγής πρέπει να είναι η ποιότητα του ατόμου και όχι η ποσότητα των γνώσεών του. Το υλικό και όχι η ύλη!

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Και το υλικό το ανθρώπινο βελτιώνεται και καλλιεργείται με:
1. Χριστιανική Αγωγή στην πράξη
2. Με ιστοριούλες από τα Γεροντικά και περιστατικά από τους βίους των σύγχρονων Αγίων π.χ. Παϊσίου, Πορφυρίου και άλλων
3. Με τον Λόγο του Θεού και τον χρυσό κανόνα του Ευαγγελίου "όπως θέλετε να σας φέρονται οι άλλοι, έτσι και εσείς να φέρεστε στους άλλους"
4. Με λόγια και ρητά αρχαίων σοφών
5. Με τους διδακτικούς Μύθους του Αισώπου
6. Με πραγματικές ιστορίες, όπως του Άλεξ παλιότερα, του Βαγγέλη τώρα, του ηρωικού Τηλέμαχου το 2012 που ρίχτηκε στις φλόγες για να σώσει τα αδέλφια του
7. Με τις χρυσές πραγματικά συμβουλές Διαπαιδαγώγησης των Αγίων Τριών και Μεγάλων Ιεραρχών και ιδίως του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, που ανάμεσα σε άλλα συμβουλεύει σχετικά:

"Να ασκούμε τα παιδιά από την πρώτη ηλικία, όταν αδικούνται τα ίδια, να υπομένουν την αδικία, ενώ ΟΤΑΝ ΙΔΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ, ΝΑ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ!

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ
Δηλαδή - για να μεταφέρουμε το παραπάνω στις μέρες μας - τα παιδιά να μην οργίζονται και μπλέκουν σε καυγάδες και βεντέτες όταν τα αδικούν ή τα κοροϊδεύουν ή τα απειλούν και τα εκφοβίζουν στο σχολείο, ούτε να απελπίζονται, ούτε να εγκλωβίζονται, να μαραζώνουν και να στεναχωριούνται, αλλά να το προσπερνούν με αυτοσυγκράτηση, αρχοντιά, ανωτερότητα, ωριμότητα και αδιαφορία, μένοντας πραγματικά ψηλά και στερώντας έτσι από εκείνους που τα αδικούν τη "χαρά" και τη συνέχεια.
Αλλά εάν δουν να αδικείται άλλος να τον υπερασπίζονται αμέσως με γενναιότητα!
Εννοείται πως και στις δύο περιπτώσεις το παιδί πρέπει να ενημερώνει τους δασκάλους και τους γονείς του, ιδίως εάν επαναληφθεί ο εκφοβισμός.
Το καλάμι στέκει πιο ίσια απ΄ όλα τα φυτά, επειδή ψηλά λυγίζει με ταπείνωση στον άνεμο, αλλά χαμηλά στυλώνεται με ψυχή στο χώμα!

ΣΩΣΙΒΙΟ ΖΩΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΙΡΟ
Η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη είναι σωσίβιο και γέφυρα και διέξοδος και στήριγμα και ελπίδα πραγματική για κάθε περίσταση και λουτρό και γαλήνη ψυχής από κάθε αμαρτία ή σφάλμα!
Τίποτα εξ άλλου δεν υπάρχει μεγαλύτερο από την αγάπη του Χριστού! Που έχει τη μοναδική δύναμη να σβήνει τα λάθη μας και να γιατρεύει τις πληγές μας!
Αλλά αυτό το ζωτικό σωσίβιο, δεν το δίνουμε και άρα δεν το βιώνουν οι μαθητές στα σχολεία.

ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΖΟΥΓΚΛΑ
Ούτε διδάσκεται ο καλός, σοφός και παντοτινός φύλακας, ο "φόβος Θεού" με την καλή έννοια, ότι δηλαδή κάθε τι άσχημο που κάνουμε ή σκεφτόμαστε το βλέπει ο Θεός και θα μας ζητήσει λόγο γι΄ αυτό, εάν δεν το μετανοιώσουμε, δεν το Εξομολογηθούμε και δεν το σταματήσουμε τελικά (αυτοδιόρθωση και αυτοπειθαρχία).
Χωρίς "φόβο Θεού", χωρίς "νόμο" Θεού, η κοινωνία γίνεται ζούγκλα και ο άνθρωπος θηρίο...

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΨΥΧΩΝ
Γιατί όπου δεν καλλιεργείται το χώμα, γεμίζει αγκάθια. Και τα αγκάθια μαζεύουν "φίδια" και γεννούν δηλητήρια και τραγωδίες...

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top