Εβδομάδα «φωτιά» αρχίζει για την κυβέρνηση καθώς μέσα σε 5 ημέρες, από Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 2,5 δις ευρώ, την ώρα που τα ταμεία είναι σε οριακή κατάσταση ενω από σήμερα αναμένεται νέα άφιξη τεχνικών κλιμακίων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον antenna.gr το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει σήμερα 580 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ για την τρίτη από τις τέσσερις δόσεις του Μαρτίου. Την Τετάρτη θα γίνει η κρίσιμη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με στόχο την άντληση ποσού άνω του 1 δις ευρώ, ενώ την Παρασκευή πρέπει να πληρωθεί η τελευταία δόση του μήνα στο Νομισματικό Ταμείο, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και έντοκα γραμμάτια 1,6 δις.

Καθώς ιδιώτες δανειστές που έχουν τα 800 εκατομμύρια από τα 1,6 δις των εντόκων που λήγουν την Παρασκευή, ενημέρωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα τα ανανεώσουν και θα απέχουν από την δημοπρασία της Τετάρτης, αυτή παίρνει χαρακτήρα «στοιχήματος», με πολλούς να θεωρούν δύσκολη την πλήρη κάλυψη της, ακόμη και μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού αυτή ήδη έχει επενδύσει πάνω από 2 δις των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια.

Ο Πρωθυπουργός, μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά μέτωπα στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές και κυρίως τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα».

«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ARD σχετικά με την επάρκεια ρευστότητας στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση για σύναψη «λογικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ως «κουμπαρά ασφαλείας» για την ενίσχυση της ρευστότητας, το οικονομικό επιτελείο έχει τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν επενδυθεί μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο για την αξιοποίηση τους χρειάζεται σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο μεταξύ, από σήμερα οι δανειστές της χώρας ενισχύουν τις τεχνικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα με στόχο οι έλεγχοι να επεκταθούν και στους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top