Σήμερα βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ όπου 5,88 εκατομμύρια καλούνται να επιλέξουν τους 120 βουλευτές τους για μια τετραετία. Ένας από τους πρωταρχικούς αντιπάλους του συντηρητικού Benyamin Netanyahou που ενδέχεται να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού από τον πρόεδρο Reuven Rivlin είναι ο 54χρονος δικηγόρος Isaac Herzog που έχει θητεύσει σε πολλούς υπουργικούς θώκους και που αν καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας θα είναι ο επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης των Εργατικών μετά τον Ehud Barak το 2001.
Βέβαια στις εκλογές κατεβαίνει ο κεντροαριστερός του σχηματισμός σε κοινή λίστα με το μικρό κεντρώο κόμμα του Tzipi Livni την HaTnua και συναπαρτίζουν τον συνασπισμό της Σιονιστικής Ένωσης.

Οι δύο αρχηγοί έχουν συναποφασίσει να μοιραστούν την πρωθυπουργική καρέκλα από 2 χρόνια ο καθένας.Ο Isaac Herzog επισκέφθηκε τον τοίχο των δακρύων και υποσχέθηκε ότι δεν θα χωρίσει την Ιερουσαλήμ.

ο κυριότερος αντίπαλος του Νετανιάχου αρχηγός των εργατικών που ηγείται του συνασπισμού της Σιονιστικής Ένωσης
Στις εκλογές συμμετέχουν 25 κόμματα οπότε προβλέπεται διασπορά ψήφων.Μεταξύ των 11 κομμάτων αναμένεται να κριθεί ο συνδυασμός των συμμαχιών μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η δεξιά,η αριστερά,το κέντρο,οι υπερορθόδοξοι και οι άραβες.

Ο Benyamin Netanyahou επικεφαλής του κόμματος Likoud και με βάση τις απαισιόδοξες για αυτόν δημοσκοπήσεις ανέβασε τους τόνους τις τελευταίες ημέρες και υποσχέθηκε ότι κατά την θητεία του δεν θα επιτρέψει να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.
Σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό συμμαχιών αναμένεται να διαδραματίσει και ένας αποστάτης του Likoud που πλέον ηγείται ενός μικρού σχηματισμού στο χώρο του κέντρου ο Moshé Kahlon.Ο Μπίμπι έσπευσε να του υποσχεθεί το Υπ.Οικονομικών για να τον δελεάσει αλλά ο Moshé Kahlon θύμισε με ενόημα ότι και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.
Θρησκευτικά κόμματα που μετέχουν στις εκλογές :
Habeit Hayehudi («O Eβραικός Οίκος» ή « ιουδαική εστία») : σιονιστικό κόμμα και θρησκευτικό που διευθύνεται από τον Naftali Bennet και αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστιανιακού κράτους.Σύμμαχος του κόμματος του Νετανιάχου στην απερχόμενη κυβέρνηση.
Shass : θρησκευτικό κόμμα ανατολικό που διευθύνεται από τον Arié Deri.
Ενωμένος Ιουδαισμός της torah : θρησκευτικό κόμμα των ashkénaze.Είναι κόμμα υπερορθόδοξο με την έννοια του θρησκευτικού φανατισμού.
Οι άραβες ισραηλινοί που αποτελούν το 20% του πληθυσμού ποτέ ως τώρα με κάποιον σχηματισμός τους δεν μετείχαν σε κυβέρνηση ενώ αγωνιούν ακόμη και για το αν θα εκλέξουν βουλευτές.( 20minutes 17/3/15 rfi 16/3/15)
dimpenews.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top