Η ετήσια γιορτή του Αγίου ,Mάρτυρα Ιουλιανού-Ελιάν στη Χομς (Έμμεσα) μεταβλήθηκε σε πορεία τιμής στους ελληνορθόδοξους μάρτυρες της Χομς που έπεσαν μαχόμενοι κατά των ξενόφερτων τζιχαντιστών και των ντόπιων συνεργατών τους.Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην ελεύθερη πλέον συριακή πόλη Χομς ο εορτασμός του Αγίου Ελιάν στην ομώνυμη ελληνορθόδοξη μονή.Η προσευχή στράφηκε στην προσδοκία επιστροφής της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία. Έγινε και αγρυπνία με τίτλο “μάρτυρες του σταυρού και της ειρήνης”.Πραγματοποιήθηκε λιτανεία και πομπή με τα πορτραίτα των μαρτύρων χριστιανών στα σοκάκια της παλιάς πόλης στη συνοικία Deir al-Homsi Eliane Hamidiya.

Ο ελληνορθόδοξος επίσκοπος της Χομς Γεώργιος Abu σε ομιλία του κατά την διάρκεια της ακολουθίας τόνισε την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της εθνικής ενότητας υπογραμμίζοντας τις απαράμμιλες θυσίες του στρατού αλλά και του συριακού λαού για την επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας.
Ανταπαντώντας εκπρόσωποι των φορέων της πόλης εξέφρασαν την χαρά τους για την επιστροφή της σταθερότητας στην πόλη της Χομς μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστησαν οι τρομοκράτες που θέλησαν να διακόψουν τον ρυθμό της ζωής στην πόλη.Τόνισαν ότι η συμμετοχή τους στην γιορτή απορρέει από την θέλησή τους να ξαναδώσουν ζωή στις διάφορες εκφάνσεις και πτυχές της πόλης τους.
Ο εορτασμός του Αγίου Ελιάν στη Χομς κάθε χρονιά σχετιζόταν με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και διαρκούσε μια βδομάδα την αρχή του Φλεβάρη.Οι εκδηλώσεις πολιτιστικές και επιστημονικές που άλλοτε πραγματοποιούνταν ανατικαταστάθηκαν αυτήν την χρονιά από την προσευχή ως έκφραση της συλλογικής βούλησης να επιστρέψει η πόλη στους κανονικούς της ρυθμούς και να αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητα στην περιοχή. (SANA 05/02/2015)
To κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο κάλυψε την όλη εκδήλωση με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις.
Oι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και ανήμερα της μνήμης του αγιόυ στις 6 Φλεβάρη παρουσία και του πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Γιαζίζι.dimpenews.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top