Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση την Παρασκευή στη στρατιωτική βάση Αλ Άσαντ, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ στο δυτικό Ιράκ, στην οποία βρίσκονται 300 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατός του Ιράκ κατάφερε να απωθήσει τους τζιχαντιστές που επιτέθηκαν με τη συνδρομή της αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

«Γύρω στις 7:20 (το πρωί, τοπική ώρα) μια μικρή ομάδα από το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε ένα κτίριο του ιρακινού στρατού στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από τον Συνασπισμό, απώθησαν την επίθεση και σκότωσαν οκτώ από τους δράστες» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο αμερικανικός στρατός.

Ένας Ιρακινός συνταγματάρχης και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας διευκρίνισαν ότι στην ομάδα των τζιχαντιστών μετείχαν τουλάχιστον επτά βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε ένα στρατιωτικό όχημα.

Από την πλευρά των ιρακινών δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 48 ώρες 18 στρατιώτες στις μάχες που διεξάγονται στην κοντινή πόλη Αλ Μπαγκντάντι, στις όχθες του Ευφράτη και ένα από τα ελάχιστα αστικά κέντρα της Αλ Άνμπαρ που δεν είχε τεθεί μέχρι τώρα υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Στο καθημερινό ραδιοφωνικό μήνυμά του το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε την Παρασκευή ότι ελέγχει πλέον «μεγάλες ζώνες της Αλ Μπαγκντάντι» και ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έπληξαν την περιοχή «λόγω της πυκνής ομίχλης». Ωστόσο, η Βαγδάτη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό διαβεβαιώνοντας ότι η πόλη παραμένει ακόμη υπό τον έλεγχό της αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει ορισμένα κτίρια στο κέντρο της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, τονίζεται ότι η Αλ Άνμπαρ «είναι η σημαντικότερη επαρχία» στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά ότι οι ιρακινές αρχές δεν χρειάζονται την ανάπτυξη ξένων χερσαίων δυνάμεων «ούτε στην Άνμπαρ ούτε αλλού στο Ιράκ». Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης επισημάνει ότι η χώρα του «ουδέποτε ζήτησε τη συμβολή χερσαίων δυνάμεων».

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top