Χαρτιά και λίμνες αίματος στο πάτωμα ανυποψίαστων ανθρώπων είναι η πρώτη εικόνα από το εσωτερικό των γραφείων του Charlie Hebdo.

Τις στιγμές πριν την εκτέλεση περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Ήταν όλοι εκεί όπως κάθε Τετάρτη γύρω από το οβάλ τραπέζι για την καθιερωμένη σύσκεψη σε μια ιεροτελεστία για το Charlie Hebedo. Στα αριστερά καθόταν πάντα ο Charb, ο διεθυντής σύνταξης. Δίπλα του αυτή την Τετάρτη ήταν οι γελοιογράφοι Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré και Riss, οι συντάκτες Laurent Léger, Fabrice Nicolino και Philippe Lançon, ο οικονομικός συντάκτης Bernard Maris και οι αρθρογράφοι Sigolène Vinson και Elsa Cayat.

Οι συσκέψεις ξεκινούσαν συνήθως στις 10:30 το πρωί και γρήγορα ξέφευγε εν μέσω των "βρόμικων" ανεκδότων που ακούγονταν. Ένα το μόνιμο θέμα διαφωνίας: η μηχανή του καφέ που δεν δούλευε ποτέ. Στους τοίχους καρφιτσωμένα ορισμένα από τα εμβληματικά σχέδια του περιοδικού. Ανάμεσά τους και αυτό που προκάλεσε την εμπρηστική επίθεση το 2011.

Η σύσκεψη τελείωνε όταν ερχόταν η ώρα για φαγητό στο μπιστρό Our Gang στη rue Amelot. Μόνο που την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου κανείς δεν έδωσε το παρών.

Η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη εδώ και μισή ώρα όταν δύο μασκοφόροι μπήκαν στο χώρο και σκόρπισαν τη σιωπή. Ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Ένας από τους δύο ρώτησε: Charb; και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια φώναξαν τα υπόλοιπα ονόματα και έριξαν τις χαριστικές βολές. Όταν έφτασαν στη Sigolène Vinson της είπαν αφού της έβαλαν το όπλο στο κεφάλι: Εσένα δεν θα σε σκοτώσουμε για τί δεν σκοτώνουμε γυναίκες, αλλά να διαβάσει το Κοράνι.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top