Ένα μονάχα: Όταν οι άνθρωποι του παρελθόντος πέθαιναν από πείνα, οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπούσαν συνεχώς λυπητερά. Και οι καμπάνες, που ακούμε να χτυπούν και σήμερα, δεν είναι μόνο για τη θεία λειτουργία!.. Ακόμη περισσότερο όταν ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι προκαλούν τον κόσμο με την χλιδάτη και υπερπολυτελή διαβίωσή τους, την ώρα που ο απλός κοσμάκης δεν έχει κυριολεκτικά να αγοράσει ούτε τα φάρμακά του! Το ένα πρόβατο ψοφάει και τ’ άλλο βόσκει, που λέει ο λαός!..


ΜΕΡΕΣ Πρωτοχρονιάτικες και είδα στην τηλεόραση τη φωτογραφία μιας υπερπολυτελούς βίλας ενός δημοσιογράφου ο οποίος το παίζει αριστερός, αλλά ταυτόχρονα δεν διστάζει να ομολογεί δημοσία ότι κυκλοφορεί με «πόρσε» και μάλιστα να κάνει και επίδειξη του πλούτου του!

Δεν έχω τίποτε προσωπικά με κανέναν δημοσιογράφο. Απλά, το ερώτημα που γεννιέται στα χείλη του καθενός μας είναι αν είναι μόνο αυτός ο δημοσιογράφος;

Ενθυμούμαι τον μακαρίτη δημοσιογράφο, Νίκο Κακαουνάκη, να αποκαλύπτει σε παλιά τηλεοπτική συνέντευξή του τις βρωμιές, τις δυσωδίες και τις αρπαχτές μερικών συναδέλφων του, που έκαναν ρεπορτάζ μόνο και μόνο για να εκβιάζουν και να εισπράττουν αμύθητα πλούτη από πλούσιους, κλπ!

Υπήρξαν στο παρελθόν δημοσιογράφοι (δεν θέλω να μιλήσω για το σήμερα) οι οποίοι έβγαιναν στα τηλεοπτικά «πάνελ» και εκβίαζαν ανθρώπους της Εκκλησίας, γράφοντας μάλιστα και βιβλία, ενώ ένας άλλος είχε κάνει τις φυλακές … δεύτερο σπίτι του μ’ αυτούς τους εκβιασμούς! Κι όλα αυτά με το πρόσχημα της δήθεν ... κάθαρσης της Εκκλησίας!

Μπορεί να λησμονήσει κανείς τι τράβηξε ο μακαριστός Χριστόδουλος και ολόκληρη σχεδόν η τότε Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος επί έξι ολόκληρους μήνες (!!) με τον ανελέητο τηλεοπτικό βομβαρδισμό που έκαναν ορισμένοι δημοσιογράφοι επειδή –πράγματι- είχε γίνει επίορκος ένας Μητροπολίτης; Ας είναι καλά ο Γιώργος Κουρής, που όρθωσε το ανάστημα της εφημερίδας του υπέρ του Χριστόδουλου και αναγκάστηκαν οι δημοσιογράφοι αυτοί να σταματήσουν την πολεμική που ασκούσαν από φόβο μη γίνουν άλλου είδους αποκαλύψεις!

Το θέμα του «μαύρου χρήματος» και του ξεπλύματος αυτού, ιδίως όταν είναι προϊόν εκβιασμού, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους ίδιους τους δημοσιογράφους, για να μην κατηγορούντα συλλήβδην όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι με το γνωστό σύνθημα που γράφουν στους δρόμους («ρουφιάνοι, αλήτες, δημοσιογράφοι») πολλοί των οποίων είναι πραγματικά διαμάντια ηθικής και έντιμου επαγγελματικού βίου.

Ενθυμούμαι την περίοδο που ο γράφων ήταν Διευθυντής Συντάξεως του πολυβραβευμένου περιοδικού «Ο ΤΥΠΟΣ» (1992-1997), τον αγώνα που κάναμε τότε για την αποκάλυψη των δημοσιογράφων που εισέπραξαν -τότε- περίπου δυόμισι δισεκατομμύρια δραχμές από τα «μυστικά κονδύλια» του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά εις μάτην!.. Οι πάντες τηρούσαν αιδήμονα σιγήν!..

Και είναι ν’ απορεί κανείς πώς ορισμένοι δημοσιογράφοι έκαναν κοινώς την πάπια όταν αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν συνάδελφοί τους οι οποίοι λαδώθηκαν από τη Ζήμενς και μάλιστα κάποιοι, για να μην αποκαλυφθούν, έσβησαν με «μπλάνκο» τα ονόματά τους μέσα από τους φακέλους της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής! Γιατί δεν επέμειναν τουλάχιστον στην δική τους κάθαρση και μετά να ζητούν την κάθαρση της … Εκκλησίας ή των όποιων άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων;Θα μου πείτε: Πώς θα γίνουν όλα αυτά όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί βράζουν στο ίδιο καζάνι; Λησμονείτε το γεγονός ότι σήμερα, που μιλάμε, υπάρχουν στη Βουλή πολιτικοί –και μάλιστα αρχηγοί κομμάτων- οι οποίοι διαθέτουν τεράστιο πλούτο και προκαλούν το λαό με τον τρόπο διαβίωσής τους;

Επαναλαμβάνω: Δεν έχω τίποτε προσωπικά με κανέναν δημοσιογράφο και με κανένα πολιτικό, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ. Στηλιτεύω όμως μια φιλοσοφική αντίληψη που έχουν ορισμένοι ως πρακτική αντίληψη της δικής τους ζωής και να μη ζητούν την … κάθαρση των άλλων όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν την δική τους «αυτοκάθαρση»!

Δεν ξέρω, αλλά, όπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη: "Δημοσιογραφία σημαίνει όταν οι άνθρωποι σιωπούν, να μιλάει η πένα", πράγμα που σημαίνει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι πολύ διαφορετικός απ' ό,τι φαντάζονται ορισμένοι!.. Ο δημοσιογράφος είναι ακοίμητος φρουρός της δημοκρατίας!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top