Άρθρο του Γιώργου Χρηστοφορίδη, υποψήφιου βουλευτή με τους ΑΝΕΛ στην Α’ Πειραιά για την “ευγνωμοσύνη” που πρόκειται να δείξει ο ελληνικός λαός στους μνημονιακούς ισοπεδωτές φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα “Παρόν”.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Αυτό που μας λένε μνημονιακοί και “παπαγαλάκια” είναι ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης!

Να είμαστε ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ επειδή 1 στους 4 Έλληνες έχει χάσει μόνιμα τη δουλειά του και αντίστοιχα τα προς το ζην! Επειδή έχει 10πλασιαστεί το ποσοστό των ασθενών που τελικά χάνουν τη μάχη, γιατί έχει ουσιαστικά διαλυθεί το σύστημα υγείας! Τουλάχιστον, αυτό καταγγέλλουν οι ιατρικοί φορείς της χώρας. Και επειδή 1 στους 3 Έλληνες επίσημα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Να είμαστε –λέει- ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ επειδή η νέα γενιά παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς για ένα μεροκάματο. Και είναι τα καλύτερα μυαλά. Οι καλύτερα σπουδαγμένοι φεύγουν. Αλλά όλα κι όλα, ο μηχανισμός στήριξης μας έσωσε!

Και τώρα, θαυμάστε σωτηρία. Τα νούμερα αφιερωμένα στους μνημονιακούς: Το διάστημα 2010-2013, ο νέος δανεισμός του ελληνικού κράτους ξεπέρασε συνολικά τα 373 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 209 δισ. ευρώ ήταν του μηχανισμού στήριξης!

Δηλαδή, η τρόικα διέθεσε σε δάνεια μόλις το 56% του συνολικού δανεισμού του ελληνικού κράτους την περίοδο των μνημονίων. Τα υπόλοιπα η χώρα τα δανείστηκε απευθείας με έντοκα γραμμάτια και άλλες μορφές βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Συνεπώς, η σωτηρία του μηχανισμού στήριξης ήταν ότι μας «βοήθησε» να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε υπέρογκα, για να συνεχίσουν να αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη οι κερδοσκόποι!

Ακόμη και όταν μας «χτύπησε» η κρίση χρέους! Μας έλεγαν ότι «φτάσαμε ως εδώ γιατί δανειζόμασταν χωρίς όρια» και αυτό που σκέφτηκαν (και βάφτισαν) ως σωτηρία ήταν να μας δανείσουν ακόμη περισσότερα! Μόνο που αυτή τη φορά θέλανε υποθήκη όλη τη χώρα. Αυτό έγινε. Όμως, ας συνεχίσουμε με τα νούμερα…

Από τα 373 δισ. ευρώ, που δανειστήκαμε συνολικά, τα 134 δισ. πήγαν σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα και τόκους, ενώ τα 148 δισ. ευρώ σε εξοφλήσεις βραχυχρόνιου χρέους, το ίδιο διάστημα. Συνολικά, 282 δισ. ευρώ σε εξυπηρέτηση χρέους! Την περίοδο που μας «σώζουν», το 75,6% του νέου δανεισμού πήγε σε εξόφληση παλαιότερου χρέους!

Μήπως, τουλάχιστον, τα υπόλοιπα δανεικά (373 – 282 = 91) πήγαν σε μισθούς και συντάξεις; Αμ δε… Το συνολικό πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2010-2013 έφτασε σχεδόν τα 40 δισ. ευρώ. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις στις τράπεζες. Πού πήγαν τα υπόλοιπα 51 δις ευρώ, που απομένουν από το συνολικό δανεισμό; Ποιος τα καρπώθηκε; Ποιος θα λογοδοτήσει για όλα αυτά;

Και παρά το γεγονός ότι στις 31/12/2009 το δημόσιο χρέος ήταν κοντά στα 290 δισ. ευρώ (ή το 120% του ΑΕΠ), το 2014 έφτασε τα 323 δισ. ευρώ ή το 180% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ τα πάντα στην Ελλάδα έχουν υποθηκευθεί και έχει αρχίσει το γενικό ξεπούλημα.
Ευτυχώς που πέφτουν. Γιατί ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, ΤΩΡΑ.

Γιώργος Χρηστοφορίδης,
Εκδότης, εφημερίδα Το ΧΩΝΙ
Υποψήφιος βουλευτής ΑΝΕΛ, Α Πειραιά

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top