Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ συγκρουσιακές, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν θα εμποδίσει να διευθετηθεί η κρίση ανάμεσα στο Κίεβο και τις εξεγερμένες ανατολικές περιφέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε «σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον» και ότι οι Αμερικανοί επέλεξαν την πολιτική της αντιπαράθεσης προβαίνοντας σε απερίσκεπτα βήματα. «Η χθεσινή ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα - ανέφερε- δείχνει ότι δεσπόζει η φιλοσοφία πως εμείς είμαστε το νούμερο ένα και όλοι οι άλλοι πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουν, κάτι που είναι ξεπερασμένο και δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η φιλοσοφία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι επιθετική. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θέλουν μόνο να είναι πρώτοι ακόμη και μεταξύ ίσων, αλλά να κυριαρχούν παγκοσμίως. Η φιλοσοφία “εμείς είμαστε το νούμερο ένα” βρίσκεται μέσα στο αίμα των Αμερικανών. Αυτή διαμορφώθηκε επί σειρά ετών και δεκαετιών». Ωστόσο, θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες επειδή οι ΗΠΑ απλά δεν θα έχουν τις δυνάμεις που απαιτούνται για να επιβάλλουν τη θέλησή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ήδη έχουν αναγκαστεί να προσφύγουν σε βοήθεια, καθώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνες τους διάφορα προβλήματα. Ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος θα υπονομεύσει τις θέσεις των ΗΠΑ, «είναι η εμφάνιση ισχυρών κέντρων οικονομικής ανάπτυξης και επιρροής, και ταυτόχρονα κέντρων πολιτικής επιρροής».

Ευρώπη - Ρωσία
Ο ρώσος υπουργός υπενθύμισε τις δηλώσεις ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που υποχρέωσε την ΕΕ να κρατήσει (πηγαίνοντας κόντρα στα οικονομικά της συμφέροντα) σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και να υιοθετήσει τις κυρώσεις. Όπως τόνισε ο Λαβρόφ, «ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συγκεκριμένα οι ΗΠΑ έστρεψαν την Ευρώπη στις αντιρωσικές κυρώσεις, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του συμπεριέλαβε στα σημαντικότερα επιτεύγματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανάγκασαν την Ευρώπη να κάνει αυτό, το οποίο οι ίδιες ήθελαν απέναντι στη χώρα μας. Είναι κάτι που θα το χαρακτήριζα όχι και τόσο αξιοπρεπές για μια μεγάλη δύναμη».

Το ουκρανικό ζήτημα
Ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με τα περσινά γεγονότα στην Ουκρανία, τα οποία η Ρωσία θεωρεί ως πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τους εθνικιστές. Ως παράδειγμα ανέφερε την αντίδραση της Ουάσιγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Γκάμπια, όταν οι Αμερικάνοι είχαν δηλώσει ότι «καταδικάζουν οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας με αντισυνταγματικό τρόπο. Για την Ουκρανία -σημείωσε- αυτό δεν ειπώθηκε, αλλά ελέχθη πως “ο λαός εξεγέρθηκε κατά της μισητής κυβέρνησης”».

Παρά ταύτα, η Μόσχα έπεισε τους αυτονομιστές να προβούν σε παραχωρήσεις προς το Κίεβο Ο Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την αναζωπύρωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία και θα επιδιώξει «την άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ κάλεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία «να υψώσουν τη φωνή τους και να καλέσουν την ουκρανική ηγεσία να μην επιτρέψει ξανά μια ολίσθηση στο στρατιωτικό σενάριο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρωσία χρησιμοποίησε την επιρροή της προς τους αυτονομιστές και εξασφάλισε τη συγκατάθεσή τους να αποσύρουν τα βαρέα όπλα (κατά πρώτο λόγο το πυροβολικό και τους πολλαπλούς εκτοξευτές) πέρα από τη γραμμή για την οποία επιμένει το Κίεβο. Πρόκειται για τη γραμμή επαφής των αντιμαχομένων, η οποία είχε προσδιοριστεί στο μνημόνιο του Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Οι διαφωνίες σχετικά με τη γραμμή αυτή, εμπόδιζαν τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση.

Όπως διευκρίνισε ο Λαβρόφ, «όλα τα υπόλοιπα έχουν συμφωνηθεί: Το πόσα χιλιόμετρα θα απομακρυνθούν το πυροβολικό, οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών κλπ. Αυτό θα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα, τα οποία θα ζητήσουμε στο Βερολίνο. Φυσικά, δεν θα γίνει λόγος για λεπτομερείς στρατιωτικές πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, αλλά για την ανάγκη να λάβει το Κίεβο την πολιτική απόφαση υποστήριξης αυτής της προσέγγισης».

Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί για τη διευθέτηση της κρίσης. «Η Ουκρανία χρειάζεται μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα συμφιλίωνε την πολύ εθνικιστικά προδιατεθειμένη δύση, την κεντρική χώρα και τη νοτιοανατολική...», κατέληξε ο Λαβρόφ.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top