Απευθυνόμενος στους κατοίκους της... Αργεντινής και όχι τους εξαθλιωμένους Έλληνες από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός επέλεξε για μια ακόμη φορά να ρίξει «στάχτη» στα μάτια των πολιτών, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Για μια ακόμη φορά, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή της στα προ... κρίσεως επίπεδα, μετά το... 2021, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το νέο «πακέτο» οικονομικού προγραμματισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Και έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους γρηγορήτερα. Μόνο που αναφέρθηκε αποκλειστικά στην... Αργεντινή. Ξέχασε, βέβαια, να μιλήσει για την Ιρλανδία που τα κατάφερε πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα, ακολουθώντας εντελώς διαφορετικό μοντέλο... ανάπτυξης.

Θυμήθηκε, ακόμα, ο κ. Σαμαράς ότι πρέπει να γίνουν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Προεκλογικά, λοιπόν, μίλησε και για φορολογικές μειώσεις, που θα είναι οι μεγάλες ανατροπές που... έρχονται σε συνθήκες ανάπτυξης.

Και ως τέτοια μεγάλη ανατροπή... ελάφρυνσης των Ελλήνων ο κ. Σαμαράς τόλμησε να παρουσιάσει και μάλιστα πρώτη - πρώτη, τη μονιμοποίηση ενός προσωρινού μέτρου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πρώην... χαράτσι της ΔΕΗ, πλέον ΕΝΦΙΑ, που θα το καταργούσε η κυβέρνηση Σαμαρά με την έξοδο της χώρας από την κρίση, τώρα θα το μειώσει και θα το στείλει «πακέτο» στους Δήμους, ώστε να αυτοσυντηρούνται.

Συγκεκριμένα, κ. Σαραράς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. «Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού». Σε αυτές τις λέξεις συνόψισε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, ο πρόεδρτης της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο τη δημιουργία μίας νέας παραγωγικής βάσης. «Δύναμη του λαού μας είναι η ανταγωνιστικότητα», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς.

Η μεγάλη ανατροπή είπε ο κ. Σαμαράς θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Ανέφερε ο πρωθυπουργός: "Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. ΚΑταργήθηκει ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία. Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα".

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε συνολικά τον οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που περιλαμβάνει τον οικονομικό σχεδιασμό, τις μεταρρυθμίσεις, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ξεκίνησε από τον οικονομικό σχεδιασμό λέγοντας: "Η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο που είχε πριν την κρίση μέσα από επτά τομείς 2015-2021, αγροτική ανάτπυξη, τουρισμός, ενέργεια και περιβαλλοντικές πηγές, έρευνα και τεχνολογία, ναυτιλία, διαμετακομιστικό εμπόριο και logisticd βιομηχανία φαρμάκων, σύνολο 50 δις επιπλέον και 750.000 θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνονται το εμπόριο, η διαφήμιση, ο κατασκευαστικός κλάδος, η μεταλλουργία, η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κάθε ημέρα από εδώ και μπρος θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει επενδύσεις. Χρειάζονται 150 δις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προκύψουν 38 από το ΕΣΠΑ και κοινοτικούς πόρους, 6 από εθνικούς πόρους, 106 από επενδυτές κάθε είδους. Δεν βάζω σε αυτά το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ. Άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις είναι 50 δις και 23 από αυτά ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στόχος του είναι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα παντού:
-επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα -μεταρρυθμίσεις που ενισχούν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ εφέτος ήλθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις -αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δις από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δις χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δις από τις συμβάσεις παραχώρησεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
-μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακιρύναμε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσία. Σημείωσε ΄τοι ξέρει πως θα υπάρχουν αναταράξεις αλλά "θα κάνω το σωστό". Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια.
-μεταρρύθμίσεις στη δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014, προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτορνικές πηρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%.
-μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμιση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Εισόδημα περίπου 2 δις που διέφευγε πιάνεται τώρα.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με χτύπημα της διαφθοράς με σταδιακή κατάργηση των στρεβλώσεων και των αδικιών, λέγοντας. "Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Τώρα μπαίνουμε σε ανάπτυξη και θα υπάρχουν αυξήσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο, θα παραμείνει πληρώς προστατευμένη η πρώτη κατοικία. Όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς ελλείμματα ο πολίτης το παίρνει για πάντα. ΌΤαν κάποιος τάζει τα πάντα τότε θα τα πάρει πίσω πολλαπλάσια. Ο λαός το πίστεψε αυτό με το λεφτά υπάρχουν και στην συνέχεια τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τώρα βγαίνουμε από αυτό τον εφιάλτη και κανείς δεν θέλει να ξανακυλίσει. Αυτά είναι ο οδικός μας χάρτης για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δεν είναι ένας δρόμος εύκολος, τον κοιτάξαμε στοιχείο στοιχείο, δεν υπάρχει ψέμα στην ανάλυση, είναι στοιχεία αντικειμενικά".

Εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: "Εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δεν θα συμβεί στην Ελλάδα, θα νικήσουμε τον λαικισμό όχι για να διχάσουμε αλλά για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Καλούμαστε να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε. Στις εκλογές ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στην ανάπτυξη με Ευρώπη ή στην στασιμότητα και την χρεοκοπία, ανάμεσα στο αύριο που του αξίζει ή στο χθες που τον πληγώνει. Στις εκλγογές της 25ης Ιανουαρίου καλούμαστε ως έθνος να αποφασίσουμε ποιά Ελλάδα θέλουμε. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να πάρουμε την μοίρα στα χέρια μας. Να ξεφύγουμε από τον λαικισμό".

Συνεχίζοντας την επίθεση και κάνοντας ταυτόχρονα έναν σύντομο απολογισμό των τελευταίων δυόμισι χρόνων ανέφερε: "Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. ΜΑς υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το "λεφτά υπάρχουν". Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο.

Θα πω την αλήθεια για το που βρισκόμασταν ανέφερε ο πρωθυπουργός. Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταιων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης.
Συνόψισε λέγοντας:
-κλείσαμε τρεις δύσκολους προυπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
-ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίονται πουθενά -τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προυπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.

Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, λέγοντας πως σε « αυτές τις εκλογές δεν θα κερδίσει η ΝΔ. Θα κερδίσει η Ελλάδα με τη ΝΔ».

Σκουρλέτης: Τα ψέματα τελείωσαν, η ώρα της κρίσης πλησιάζει

«Τα ψέματα τελείωσαν η ώρα της κρίσης πλησιάζει (...) αυτό που ετοιμάζει ο κ. Σαμαράς για την επόμενη ημέρα είναι μια νέα άγρια λιτότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Στις εκλογές του 2012, ο κ. Σαμαράς εξαπατούσε τον ελληνικό λαό με το Ζάππειο ένα και δύο. Το ίδιο και σήμερα. Αφού καταχώνιασε το e-mail Χαρδούβελη με τις προσωπικές του δεσμεύσεις στην τρόικα για την εφαρμογή νέων μνημονιακών μέτρων υιοθέτησε την ρητορική των 'θα'. Η ίδια η πραγματικότητα όμως θέτει με αμείλικτο τρόπο τα καυτά ερωτήματα τα οποία ελπίζουμε μέχρι τις εκλογές να βρει τρόπο να απαντήσει ο κ. Σαμαράς» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης.

Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

• Γιατί διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ όταν μας έλεγαν πως θα ήταν προσωρινός;
• Πως μπορούν να μιλούν για φοροελαφρύνσεις και την ίδια στιγμή να παρατείνουν την έκτακτη κατά τα άλλα «εισφορά αλληλεγγύης»;
• Γιατί αποκρύπτουν πως έχουν συμφωνήσει για μέτρα μείωσης των συντάξεων και κοψίματος του ΕΚΑΣ από ένα μεγάλο μέρος συνταξιούχων;
• Γιατί δεν καταργούν την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα;
• Πως μπορεί ο κ. Σαμαράς να μιλά για πολιτική επενδύσεων όταν επί των ημερών του η χώρα περνά τη μεγαλύτερη περίοδο αποεπένδυσης;
• Πως μπορεί να μιλάει για στήριξη του τουρισμού όταν ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια και να αυξήσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία;

«Όταν στο προϋπολογισμό του 2015 προβλέπεται αύξηση των φόρων και ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% για τα επόμενα χρόνια εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους, τότε όλοι συνειδητοποιούν πως αυτό που ετοιμάζει ο κ. Σαμαράς για την επόμενη ημέρα είναι μια νέα άγρια λιτότητα. Όσον αφορά για την ξαναζεσταμένη εξαγγελία για τις 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας αποτελεί πρόκληση να εκστομίζεται σε μια χώρα που εξαιτίας της πολιτικής του οι νέοι μεταναστεύουν και η ανεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top