Κάθε άλλο παρά… ασφαλές μπορεί να χαρακτηριστεί το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι στα θεμέλιά του υπάρχει μία «βόμβα» 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές… Οφειλές οι οποίες, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, έγιναν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα χρόνια της «ευημερίας», πριν η οικονομική κρίση σαρώσει τη χώρα…
Συγκεκριμένα το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχτεται από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν διαβιβαστεί από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κι αφορούν εργοδότες κι ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες) που είχαν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν χρέη μέχρι το 2009.
Αυτοί χρωστούν σήμερα τα 9 δισ. ευρώ από το τεράστιο ποσό των 10 και πλέον δισ. που βαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι έχει περάσει στο ΚΕΑΟ τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Αντίθετα οι υπόλοιποι, που ήταν συνεπείς μέχρι το 2009, ευθύνονται για το 17% του χρέους.
Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», μέχρι τις 31 Ιουλίου στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί χρέη 213.234 εργοδοτών/ασφαλισμένων, ύψους 10,472 δισ. ευρώ από τέσσερα Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Μεγάλος «ασθενής» είναι το ΙΚΑ με 7,87 δισ. «φέσια» από χρωστούμενες εισφορές, αν και ο ΟΑΕΕ διεκδικεί την πρωτιά σε πλήθος οφειλετών (99.140 έναντι 87.647 του ΙΚΑ) που συνολικά όμως χρωστούν λιγότερα (2,34 δισ.).

ΠΗΓΗ: www.sofokleousin.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top