Μία λεπτομερής ανάλυση της δυτικής Ανταρκτικής, διάρκειας 21 ετών, αποκάλυψε πως ο ρυθμός τήξης των τοπικών πάγων έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Οι πάγοι στη Θάλασσα Αμούνδσεν στη δυτική Ανταρκτική έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες πάγου σε όλη την παγωμένη ήπειρο, και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους λόγους της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η μελέτη που διεξήχθη από κοινού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν και τη NASA, αποτελεί την πρώτη του είδους που συνδυάζει εκτιμήσεις και παρατηρήσεις από τέσσερις διαφορετικές τεχνικές μετρήσεων, προκειμένου να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα των πάγων που χάθηκαν της δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς και την ταχύτητα με την οποία έλιωσαν.

Μετρήσεις και από τις τέσσερις τεχνικές ταυτόχρονα ήταν διαθέσιμες για το διάστημα 2003-2009. Συνολικά τα δεδομένα κάλυπταν τα έτη 1992 έως 2013 και προέρχονταν από διάφορα υψομετρικά ραντάρ της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, καθώς και από ένα υπολογιστικό μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
Πηγή: http://molonoti.gr/
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top