Το κείμενο και οι αριθμοί του προϋπολογισμού είναι μια σύνοψη-συνέχεια των εκστρατειών προπαγάνδας που επεχείρησε στρατηγικά και επίμονα, σαν «λάθος εκ προμελέτης», η κυβέρνηση καθ’όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2013-14. Θέλει η κυβέρνηση με αυτόν τον προϋπολογισμό να αγνοεί το δραματικό γεγονός ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω κρίσεως. Και βαυκαλίζεται με τον ανεπέρειστο ισχυρισμό και την απατηλή εκδοχή ότι δήθεν «βγαίνουμε από την κρίση, ότι «οδηγούμεθα στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη», ότι «πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα» και ότι θα έχουμε το 2015 ρυθμό ανάπτυξης 2,9% και πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Αδιαφορώντας για το οικονομικό «αξίωμα», που λέει ότι η επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων σε ώρες ύφεσης, ευρωπαϊκής και εγχώριας, είναι ατελέσφορη και μάλλον δρόμος επιδείνωσης.


Η «νέα κρίση», όπως μπορεί να αποκληθεί η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών με την παράλληλη καθίζηση της πραγματικής οικονομίας του έτους 2014-15, οφείλεται αποκλειστικά σε υπαιτιότητα της κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως, η πενταετία της «τροϊκανοκρατίας» ήταν μια σειρά κρίσεων και αλληλοδιαδόχων εσφαλμένων επιλογών. Συχνά ομολογημένων από το ΔΝΤ καθώς και από το Ευρωπαϊκό δικέφαλο τέρας. Κυνικά ομολογημένων λαθών (περί «πολλαπλασιαστών», περί έντασης και διάρκειας της ύφεσης, περί ατελέσφορων μεταρρυθμίσεων, περί μη τηρήσεως πιστά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και περί άλλων ηχηρών παρομοίων). Για τα λάθη όμως αυτά, που επεδείνωναν την κατάσταση και εξόντωναν έναν λαό, μολονότι ήσαν πανθομολογούμενα, κανένας ντόπιος ή ξένος αρμόδιος δεν ελογοδότησε, κανένας δεν πλήρωσε. Ούτε τους ζητήθηκαν ευθύνες.
 Ήταν σαν να έλεγαν με άρρωστη αλαζονεία: «Δικό μας είναι το πείραμα, ό,τι θέλουμε το κάνουμε. Το πείραμα και το πειραματόζωο, τον Ελληνικό λαό». Οι «γιάπηδες», «τροϊκανοί» και εγχώριοι, του σήμερα, όπως παλιά οι «κονκισταδόρες» και οι αποικιοκράτες, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τα ημέτερα λάθη όμως τα όψιμα, του Οκτωβρίου 2014, με κορύφωσή τους τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης (10/10/14) είναι τραγικά. Οι ηρωϊκές και «δονκιχωτικές» δηλώσεις της κυβέρνησης, ένα απίθανο συνονθύλευμα ανεδαφικών desiderata και τσαρλατανισμών, προς τέρψιν των αφελών υπηκόων, περί οριστικού και τελεσιδίκου τέλους των μνημονίων και περί καθαρής εξόδου στις αγορές και περί του ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον την τρόϊκα, χωρίς να ρωτήσουν τις αγορές, εκτίναξαν τα spreads. Το Spiegel έγραψε με σαρκαστική διάθεση που δεν νοιάστηκε να κρύψει: «Ο ασθενής (Ελλάδα ή ο πρωθυπουργός με τις «ηρωϊκές» δηλώσεις του) είναι σαν να έχει επιβιώσει στη μονάδα εντατικής και παίρνει μόνος του εξιτήριο…». Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων συζητείται, δήθεν, ένας μετέωρος καθ’όλα προϋπολογισμός μιας μετέωρης οικονομίας και κοινωνίας.–
Β.Γ.Π.
4.ΧΙΙ.14

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top