«Ερήμωσαν» από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερα από 65 δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, κυρίως στα νησιά και στην περιφέρεια, ενώ όσοι λειτουργοί του Ιπποκράτη δεν έχουν πάρει ακόμα τον δρόμο της ξενιτιάς υποφέρουν από το σύνδρομο «burn out», δηλαδή είναι εξουθενωμένοι, με συνέπεια σήμερα το ΕΣΥ να μην παρέχει ασφάλεια στους ασθενείς.
Την ίδια στιγμή, οι περιβόητες 2.500 προσλήψεις γιατρών που συνεχώς διαφημίζονται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2015, άρα δεν έχει υπολογιστεί το κονδύλι για τους μισθούς τους!
Οι καταγγελίες
Τα παραπάνω κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Γιάννης Μπασκόζος, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ που έδωσαν στη δημοσιότητα, από το ΕΣΥ λείπουν 6.500 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές, ενώ ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί 2.250 γιατροί από το 2011 έως και το 2013.
Παράλληλα, 7.000 νέοι γιατροί έχουν μεταναστεύσει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αραβικά Εμιράτα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, ενώ τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ έρχεται να επιβαρύνει ο κατακρεουργημένος προϋπολογισμός του 2015. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, οι συνολικές δαπάνες υγείας προϋπολογίζονται σε 4,23 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. ευρώ το 2014.
Η ερημοποίηση των νοσοκομείων καταγράφεται μέσα από τη «λίστα της ντροπής» την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΝΓΕ και η οποία παρουσιάζει τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες που έχουν σήμερα περισσότερα από 65 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική. Στο νοσοκομείο της Ρόδου η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική λειτουργούν με έναν γιατρό. Στην Κομοτηνή δεν υπάρχουν νευρολόγος και γαστρεντερολόγος, ενώ στα Χανιά δεν υπάρχει γιατρός στα Τμήματα Θωρακοχειρουργικής, Παιδοχειρουργικής, Γναθοχειρουργικής, Ρευματολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής και Κυτταρολογίας.
Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top