Δεν είναι δυνατόν ακόμη και πολιτικοί άνδρες, που ήσαν ή εξακολουθούν να είναι πατέρες του Έθνους ή ευρωβουλευτές να καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα με τον απαράδεκτο τρόπο που γράφουν στα διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα (twitter, facebook κλπ). Εάν αυτοί οι άνθρωποι, που θεωρούνται μπροστάρηδες του Έθνους, «δολοφονούν» την μητρική μας γλώσσα, τότε τι περιμένετε να κάνει ο απλός και ανίδεος νεαρός Έλληνας, που έχει υιοθετήσει ασυλλόγιστα τα «γκρίκλις»;

ΧΘΕΣ βράδυ καθώς παρακολουθούσα μια τηλεοπτική εκπομπή, ο κεντρικός παρουσιαστής έβγαλε μία κάρτα με ένα μήνυμα πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έγραφε σε μία γλώσσα απαράδεκτη για πολιτικό άνδρα, ο οποίος τουλάχιστον, όπως ξέρουμε όλοι, θεωρείται μορφωμένος άνθρωπος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο ηλεκτρονικό μήνυμά του είχε καταργήσει φωνήεντα από τα άρθρα (ο, η, το) ενώ ακόμη και οι λέξεις γράφονταν με τέτοιο τρόπο που μόνο ντροπή θα πρέπει να αισθάνονται μερικοί.

Δεν θα δημοσιεύσω τα μηνύματα για να προασπίσω την σοβαρότητα των ανθρώπων αυτών, που με τόση απερισκεψία καταστρέφουν την ελληνική γλώσσα, εκτός και αν ενσυνείδητα αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει δολιοφθορείς της.

Δεν χρειάζεται νομίζω να κάνουμε και πάλι αναφορά στην αξία της μητρικής μας γλώσσας, που ο Κικέρων χαρακτήριζε «γλώσσα των θεών».

Θα κομίσω γλαύκας εις Αθήνας εάν θυμίσω εδώ τι έχουν πει πολύ σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών ή διαφόρων μεγάλων και διάσημων Επιστημόνων στον κόσμο για την ελληνική γλώσσα! Είναι, όμως, τόσο μακρύς ο κατάλογος που θα χρειαστούμε πολλές ώρες, ίσως και ημέρες, για να τους θυμίσουμε!

Το βέβαιο είναι ότι –όπως έχουν πει ορισμένοι - το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ... Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν. Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα!

Κι επειδή μιλάμε για την ηλεκτρονική γραφή (κάποτε θ’ αρχίσουμε να υιοθετούμε και τον όρο «ηλεκτρονικός λόγος» και όχι μόνο προφορικός ή γραπτός λόγος), ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι ας διαβάσουν τουλάχιστον ένα σύντομο ιστορικό της παιδαγωγικής αξιοποίησης των υπολογιστών στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας! Την διδακτική αξιοποίηση των ηλεκτρονικών λεξικών και σωμάτων κειμένων! Το λογισμικό για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής! Τους δικτυακούς τόπους οι οποίοι είναι αξιοποιήσιμοι στη διδασκαλία της νέας ελληνικής και τόσα άλλα, όπως μας διδάσκουν εμπράκτως διάφοροι γλωσσολόγοι (πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί κλπ).

Δόξα τω Θεώ υπάρχουν διάφορες ψηφιακές πρακτικές γραμματισμού των εφήβων, όπου θα έχουμε πια απτά αποτελέσματα στην παραγωγή του γραπτού λόγου και την κατανόηση του ηλεκτρονικού λόγου όχι μόνον από εφήβους, αλλά και από μεγάλους, όπως οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top