Του Βασίλη Μάστορα
Η ιστορία της ψήφισης των αθλητικών νόμων είναι μία πονεμένη υπόθεση καθώς η δημιουργία ενός αποτελεσματικού νόμου προϋποθέτει και ρήξεις με το αθλητικό σύστημα της χώρας.

Στο παρελθόν όσες προσπάθειες έγιναν για την δημιουργία ενός ριζοσπαστικού νόμου, χαρακτηρίστηκαν από την διόρθωση άρθρων τα οποία αφορούσαν κομβικά θέματα του αθλητισμού.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδριανός στις 25 Νοεμβρίου έβαλε σε διαβούλευση το σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου. Η διαβούλευση ορίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Είναι αλήθεια ότι ο νέος νόμος έχει άρθρα τα οποία εάν τελικώς περάσουν από τις Επιτροπές και ψηφισθούν από την Βουλή θα επιφέρουν θεαματικές αλλαγές στον εγχώριο αθλητισμό.

Για παράδειγμα διαφοροποιούνται τα κωλύματα παραγόντων οπότε: «Δεν μπορεί να είναι μέλος σωματείου και ομοσπονδίας όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για οποιοδήποτε κακούργημα, όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για πλημμέλημα που τελέστηκε από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6)μηνών και αυτός κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε κακούργημα».

Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του Δ.Σ της ΕΠΟ σε περίπτωση που τους ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος είτε για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, είτε για την υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων, τότε αυτομάτως κηρύσσονται έκπτωτα.

Ακόμη υπάρχουν άρθρα που υποχρεώνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων μετά από δύο θητείες να μην έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας.

Εξαιρετική θεωρείται η πρόβλεψη στο νόμο άρθρου που αναφέρει ότι το διεθνές δικαστήριο αθλητικών διαφορών (CAS) θα γνωμοδοτεί για «τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος».

Θεωρητικά ο νέος νόμος είναι επεξεργασμένος σωστά και έχει ως στόχευση να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η βία στον ελληνικό αθλητισμό. Αυτό είναι το θεωρητικό κομμάτι γιατί μέχρι να ψηφισθεί και να γίνει νόμος του κράτους θα περάσει από χίλια κύματα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η τελική του μορφή θα έχει μόνο κάποιες μερικές και ασήμαντες διαφοροποιήσεις.

Ήδη άρχισαν ποικιλόμορφες αντιδράσεις, κυρίως σε επίπεδο διαρροών, με αιχμή του δόρατος την Ε.Π.Ο. τη διοίκηση της οποίας, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα εκλεγεί ένα εκλογικό σώμα 5000 ψηφοφόρων και όχι 57 που είναι σήμερα.

Το σίγουρο είναι ότι η Ε.Π.Ο. θα επιχειρήσει και πάλι να κρυφτεί πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ώστε να συνεχίσει να ελέγχει το «παιχνίδι» της εκλογής του προέδρου το ποδοσφαιρικό σύστημα. Συμμάχους αναμένεται να έχει όλους τους συστημικούς του χώρου του ποδοσφαίρου οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα.

Στο παιχνίδι των πιέσεων είναι αναμενόμενο ότι θα μπουν και ισχυροί παράγοντες της πολιτικής και της επιχειρηματικής ζωής του τόπου με στόχο την προσθαφαίρεση άρθρων.

Το ζήτημα είναι εάν οι υγιείς δυνάμεις καταφέρουν να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις ώστε να φθάσεις ο νόμος προς ψήφιση χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις. Διαφορετικά ο ελληνικός αθλητισμός θα συνεχίσει να τσαλαβουτάει στην ανυποληψία και την διαφθορά με συνενόχους όλους εκείνους που θα υψώσουν τοίχο στην ψήφιση του.
Πηγή:http://www.karfitsa.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top