Η αμαρτωλή τράπεζα Goldman Sachs, η οποία έχει μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να διατηρηθεί η μνημονιακή πολιτική και η ανεχτική συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ξεσπάθωσε και ανεβάζει την κινδυνολογία στα ύψη.Έφτασε στο σημείο να γράφει ότι υπάρχει κίνδυνος να πάμε στη δραχμή.

Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι και να θέλαμε να πάμε στη δραχμή δεν θα μας άφηναν γιατί θα τιναχτεί στον αέρα η παγκόσμια οικονομία. Μια χώρα να φύγει από την Ευρωζώνη το ευρώ διαλύεται και ενισχύεται το δολάριο με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι τώρα έχουν περάσει εκβιασμοί των δανειστών και έχουν επιτύχει να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες. Αυτή τη φορά όμως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη βούληση του ελληνικού λαού ο οποίος δημοσκοπικά τουλάχιστον επιθυμεί την αλλαγή της Κυβέρνησης και την αλλαγή της πολιτικής.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να πέσουμε θύματα εκβιασμού των τοκογλύφων. Δεν τολμούν να μας βγάλουν από την Ευρωζώνη. Μπορούν όμως να εκβιάζουν ανεκτικές Κυβερνήσεις.

Η Goldman Sachs εν όψει πρόωρων εκλογών έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα το οποίο αναφέρει πως ο μέγιστος κίνδυνος για τη χώρα μας δεν είναι αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή αν θα υπάρξει πιθανή αλλαγή στην Κυβέρνηση, αλλά εάν θα διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και προσθέτει: Τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και αυτό θα αυξήσει τους φόβους εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι αν θα διακοπούν οι τρέχουσες πολιτικές και αν, συνακόλουθα, οι σχέσεις με τους δανειστές οδηγηθούν στο «κόκκινο» και σε ρήξη.

Για την Goldman Sachs, η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να πραγματώσει. Εάν αυτό συμβεί αργότερα, τότε αυτομάτως θα διακοπεί η χρηματοδότησή της από τους πιστωτές.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις του οίκου για το 2015 και τις ανάγκες της Ελλάδας είναι δεδομένες και συγκεκριμένες. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2015 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίζει να κερδίζει μομέντουμ. Αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ακόμα υπάρχουν και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία, ρίχνοντάς την πάλι στην ύφεση».

Για την Goldman Sachs, το 2015 θα είναι η ύστατη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τόσο μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες (περί τα 24 δισ. ευρώ). Εκτιμά, δε, πως κάποιες θα καλυφθούν από εγχώριες πηγές. Από την άλλη, όμως, θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επισφάλειες. Υπολογίζει μάλιστα πως τα επιπρόσθετα κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστούν κυμαίνονται από 6 ως 15 δισ. ευρώ, με βάση διαφορετικές οικονομικές υποθέσεις.

Σε αντίθεση με το 2015, ο οίκος θεωρεί πως το 2016 η Ελλάδα θα έχει περισσότερο διαχειρίσιμες ανάγκες χρηματοδότησης – περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, πως θα καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είναι θετικές. Αυτή τη στιγμή, πάντως, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να σκαρφαλώνουν στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει αλλού χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2015.

Ήδη 7,1 δισ. ευρώ από κεφάλαια του ΔΝΤ είναι διαθέσιμα ως μέρος του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπό εποπτεία. Επιπρόσθετα, το Eurogroup αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας (ECCL), αρκεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση απ' την τρόικα. Και απομένουν τρία ζητήματα να συμφωνηθούν ώστε η αξιολόγηση να φθάσει στο τέλος της: α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τον συνδικαλιστικό νόμο, β) κι άλλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, και γ) περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Άι σιχτίρ επιτέλους κινδυνολόγοι!

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top