Η Ρωσία είναι «ένα στρατηγικό πρόβλημα» για την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά διαβεβαίωσε πως θα κάνει «τα πάντα» ώστε η χώρα αυτή να ξαναγίνει ένας «στρατηγικός εταίρος».

«Ναι, η Ρωσία είναι προς το παρόν ένα στρατηγικό πρόβλημα», δήλωσε ο Γιούνκερ, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και η οποία ήταν κυρίως αφιερωμένη στην ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας της εγκατάλειψης του προγράμματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
«Ελπίζω ότι αύριο θα είναι και πάλι ένας στρατηγικός εταίρος, ό,τι μπορεί να κάνει η Επιτροπή για το θέμα αυτό, θα το κάνει», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. «Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό», πρόσθεσε.
Ο Γιούνκερ είχε ερωτηθεί σχετικά με ένα σχόλιο που αποδίδεται στον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Ρωσία «στρατηγικό πρόβλημα».
Στο θέμα του South Stream, «δεν δέχομαι την άποψη ότι η Βουλγαρία μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμού, η Βουλγαρία δεν είναι ένας διορθωτικός παράγοντας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ», δήλωσε. «Ο South Stream μπορεί να κατασκευασθεί, οι προϋποθέσεις έχουν από καιρό αποσαφηνισθεί, δεν υπάρχει τίποτε καινούριο, η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Ρωσίας», τόνισε.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top