Σήμερα θα τα πω επιγραμματικά:
1. Είτε Δήμα βγάλουμε για "Πρόεδρο" της "Δημοκρατίας" είτε τον Γκουσκγούνη, κάνει το ίδιο. Χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, οι "Πρόεδροι" της "Δημοκρατίας" είναι διακοσμητικοί. Κατά τα λοιπά, οι δύο έχουν ίδιο χτένισμα και με λίγη βοήθεια θα έχουν την σωστή στάση στις παρελάσεις (άσε που ο ένας θα είναι αποδέκτης χειροκροτημάτων).

2. Όπως ξέρουν και οι γλάστρες, το ΑΕΠ μας είναι εκεί που είναι και δεν το βλέπω να συνέρχεται, όχι σε αυτή τη ζωή, τα λαχεία, τα εισαγόμενα τυριά με χαμηλά λιπαρά, οι ...πιλάτες κλπ δεν είναι ΑΕΠ. Όπως δεν είναι οι ΑΠΕ "επενδύσεις". Όποιος δεν το καταλαβαίνει, να του το εξηγήσω, αλλά όχι τώρα -- σκεφτείτε ποιός πληρώνει και που πάνε τα λεφτά. Το παρακάτω γράφημα,ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ρίχνει κυβερνήσεις.

3. Όπως ξέρει κάθε μπακάλης, το χρέος μας, δεν είναι "βιώσιμο". Δηλαδή δεν εξυπηρετείται από προβλέψιμες ταμειακές ροές. Και εάν μεν οι Έλληνες έχουν τόσο μεγάλο κρυμμένο κομπόδεμα που θα τους το πάρουμε σιγά σιγά ή με κόλπα, ίσως μειώσουμε το χρέος. Ειδεμή, το χρέος είναι κάτι σαν γύψος. Ή μοχλός πίεσης να μαζευτούν τα δημοσιονομικά μας. Όσο για ΑΕΠ... Μα ρωτήστε κανέναν Έλληνα, πότε έχει σκοπό να κάνει επενδύσεις που να αυξάνουν το εμπορικό ισοζύγιο...
4. Παρενθετικά, έχω γράψει από τότε που σχολίαζα ή έγραφα στην ιστοσελίδα από την οποία ανακάλυψα το μπλόγκινγκ, λίγο μετά το κραχ του 2008, ότι είμαι υπέρ του zero-based budgeting ή όπως λένε την δημοσιονομική πειθαρχία: Το κράτος δεν ξοδεύει παραπάνω από όσα εισπράττει. Αυτό είναι πολύ πιο αυστηρό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα. Κάπως, φαντασιωνόμαστε ότι αυτό γίνεται τόσα χρόνια, μόνο που για κάποιο μαγικό λόγο καθυστερεί μέχρι να τελειώσει η εκκαθάριση...
5. Ο Σαμαράς είναι "δεξιός". Για αυτό έβαλε φόρους. Οι δεξιοί βάζουν τους φόρους (εάν έκοβαν τα έξοδα, θα ξεσηκωνόταν ο ...λαός). Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εάν βγει ο Τσίπρας θα κόψει τα έξοδα (οι δεξιοί για τους φόρους, οι αριστεροί για τις περικοπές) -- αν και οι εξελίξεις μάλλον επιταχύνουν το ...τέλος.
6. Επειδή ανέφερα 2-3 φορές τις "εξελίξεις": Ο κόσμος όλος έχει μπει σε μια τροχιά δύσκολων και πονηρών εξελίξεων. Να θυμίσω το κραχ του 2008 (που το είδαμε εμείς το ...2000). Να θυμίσω ότι money makes the world go round. Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης είναι περιορισμός της ρευστότητας σε περιβάλλον ύφεσης, με τις τράπεζες στα κάγκελα, τον καταναλωτή πεινασμένο, σε περιβάλλον αποπληθωρισμού. Με την Ελληνική προσθήκη της μηδενισμένης οικονομίας, της διάλυσης του γνωστού παραγωγικού ιστού, και την πρωτογενή αγροτική παραγωγή να μιλάει για αρωματικά φυτά και πράσινες μαλακίες (για αυτό προτιμώ τον Γκουσγκούνη από τον Δήμα). Δηλαδή, ρωτήστε κανένα παλιό πώς ήταν η Ελλάδα του '60 σε σχέση με σήμερα. Συγγνώμη για τον πλατειασμό, αλλά η Fed μάζεψε λίγο το QE, το πετρέλαιο βούλιαξε, η Ρωσία και όχι μόνο θα πάθει λα-λά, και να δούμε εμείς σε ποιους θα εξάγουμε τι.

7. Oh yes, είμαι απαισιόδοξος. Μην φοβάστε λοιπόν τον Δήμα (αν και ο άλλος είναι πιο ...cool), ούτε τον Χ ή τον Ψ για Πρωθυπουργό. Όλοι το παίζουν "θα στον βάλω λίγο-λίγο μέσα" αλλά, όπως πάντα, οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις τους προλαβαίνουν και θα μείνουν-μείνουμε με το απαυτό στο χέρι.
archaeopteryxgr.blogspot.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top