Αυτό που φάνταζε κάποτε ακατόρθωτο, για οποιαδήποτε χώρα έχει γίνει σήμερα πραγματικότητα: Η Γερμανία έχει αποκτήσει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι μόνο το δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε που επιβάλλει τη δική της ατζέντα στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και στο Eurogroup, αντίστοιχα. Η Καγκελαρία δεν αρκείται σε αυτό: έχει φροντίσει να τοποθετήσει τους ανθρώπους της σε θέσεις-κλειδιά στο οικοδόμημα των Βρυξελλών, ώστε και να ενημερώνεται από πρώτο χέρι για όλες τις εξελίξεις αλλά -κυρίως- να επηρεάζει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις προς όφελος των γερμανικών συμφερόντων.

Πέρα από την πορεία της ευρωζώνης και τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, το Βερολίνο θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρίση στην Ουκρανία, οι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα και τις ΗΠΑ, η στάση της Ε.Ε. απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κ.ά.

Πίσω από κάθε θέση-κλειδί στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ένας Γερμανός, που ουσιαστικά κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια πολλών παραγόντων τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Καμία συντονισμένη προσπάθεια δεν έχει γίνει, ωστόσο, για να αμφισβητηθεί ο ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και να περιοριστεί το «μακρύ χέρι» που απλώνει στα καίρια πόστα. Ετσι, σήμερα στην κορυφαία θέση, μετά τον πρόεδρο, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται Γερμανοί αξιωματούχοι!

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου προεδρεύει ο επίσης Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, τα νήματα κινεί ο Κλάους Βέλε, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο 49χρονος Γερμανός χαρακτηρίζεται από πολλούς στις Βρυξέλλες «ο πρίγκιπας του σκότους», λόγω της επιρροής που ασκεί στο νομοθετικό έργο της Ε.Ε. από το παρασκήνιο.

Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου πρόεδρος είναι πλέον, στη θέση του Βαν Ρομπάι, ο Πολωνός Ντόναλντ Τασκ, ο ισχυρός άνδρας είναι ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους. Επικεφαλής ήδη από το 2011 μιας πανίσχυρης γραφειοκρατίας περίπου 3.000 κοινοτικών υπαλλήλων, ο Γερμανός οικονομολόγος έχει θητεύσει τόσο στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον όσο και στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, προτού μετακομίσει στις Βρυξέλλες.

Στο άλλο κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κομισιόν, μεγάλη ισχύς βρίσκεται στα χέρια του Μάρτιν Σελμάιρ, διευθυντή του γραφείου του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο προκάτοχος του Λουξεμβούργιου πολιτικού, Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διατηρούσε ως επικεφαλής στο γραφείο του τον επίσης Γερμανό Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ.

O 43χρονος Σελμάιρ εργάζεται στην Κομισιόν εδώ και 10 χρόνια, με προηγούμενη θητεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ΔΝΤ. Την περασμένη άνοιξη ήταν ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Σελμάιρ έδειξε τις προθέσεις του και ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στις Βρυξέλλες προτού καλά καλά ορκιστεί η νέα Κομισιόν και αναλάβει επισήμως καθήκοντα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου άλλαξε (!) τη γραπτή εισήγηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Σεσίλια Μάλμστρομ, που ήταν εκ νέου υποψήφια για επίτροπος στην Ε.Ε. Η αποκάλυψη έγινε εξαιτίας της απροσεξίας του ίδιου του Σελμάιρ: Το τελικό κείμενο που εστάλη ηλεκτρονικά σε μορφή word είχε περασμένες τις διορθώσεις που είχε κάνει, καθώς ήταν ο τελευταίος που είχε πάρει στα χέρια του την εισήγηση.

Οι παρεμβάσεις που αφορούσαν την πρόταση για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ έγιναν εν αγνοία της Μάλμστρομ, η οποία εξοργίστηκε με την ωμή παρέμβαση στις θέσεις της. «Η συγκεκριμένη πρόταση δεν γράφτηκε από μένα» έγραψε σε ένα tweet, το οποίο όμως έσβησε λίγα λεπτά αργότερα.

Η ανάδειξη όλων αυτών των στελεχών και η τοποθέτησή τους σε θέσεις αιχμής δεν έγινε φυσικά σε μία ημέρα. Από τη στιγμή που η Ανγκελα Μέρκελ πήρε την εξουσία στη Γερμανία το 2005 έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στελεχών ώστε να διεκδικήσουν θέσεις στις Βρυξέλλες και να ανέβουν -με τη βοήθεια του Βερολίνου- στην ιεραρχία. Το πρόγραμμα επέβλεπε εξαρχής ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Κατηγορίες: 
 
ΠΗΓΗ : ΄΄δημοκρατία΄΄
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top