Σύμφωνα με τον Huntington η αμερικανική εθνική ταυτότητα είναι αυτή που δημιουργήθηκε από τους Aγγλοσάξoνες εποίκους της Αμερικής τον 17ο και 18ο αιώνα και η οποία συνίσταται από την αγγλική γλώσσα, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των εποίκων, τις προτεσταντικές θρησκευτικές αξίες και ορισμένες πολιτικές αρχές. Αυτή η εθνική ταυτότητα διατηρήθηκε για περίπου τέσσερις δεκαετίες (1965-2001).

Κατά τον Huntington η αδυναμία ενσωμάτωσης των μεταναστών που εισέρρευσαν μαζικά στις ΗΠΑ και η δημιουργία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας – πρότυπο, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένιση και τελικά υποχώρηση της εθνικής ταυτότητας. Εξαιτίας της παρουσίας της πολυάριθμης μειονότητας των ισπανόφωνων, η αμερικανική γλώσσα, συστατικό στοιχείο της αμερικανικής εθνικής ταυτότητας κινδύνευε να περιθωριοποιηθεί ή να εξοστρακιστεί.

Τελικά, το «χωνευτήρι πολιτισμών» (melting pot) δεν λειτούργησε στις ΗΠΑ, καθώς τα διάφορα έθνη δεν ενσωματώθηκαν, διατήρησαν το δικό τους πολιτισμό και παραδόσεις και παρέμειναν διακριτές οντότητες.

Για την ιστορία του πράγματος, σύμφωνα με την απογραφή του 2010, οι ισπανόφωνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στις ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξει την εικόνα ολόκληρων πολιτειών (26% των πόλεων είναι ισπανόφωνοι) και ίσως της χώρας.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία καταγραφής γεννήσεων για διάστημα ενός έτους (έως τον Ιούλιο του 2011) που έδωσε στη δημοσιότητα το 2012 η αμερικανική Υπηρεσία Απογραφής και δημοσίευσαν οι «New York Times», για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, οι μειονότητες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 50,4% των βρεφών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες (ισπανόφωνοι, Αφροαμερικανοί, Ασιάτες).

Η εφημερίδα, σχολιάζοντας, έκανε λόγο για σημείο καμπής, καθώς όπως τόνιζε, αν και οι λευκοί θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα πλειοψηφία στη χώρα, μία νέα γενιά μεγαλώνει, όπου οι μειονότητες δεν θεωρούνται πια μειονότητες και εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιφέρει αλλαγές πολιτικές, οικονομικές, καθώς και διαφοροποιήσεις στην ταυτότητα του αμερικανικού έθνους.

«Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία ενός έθνους, του οποίου η κυβέρνηση ιδρύθηκε από λευκούς Ευρωπαίους και το οποίο (έθνος) έχουν απασχολήσει θέματα φυλής –από την εποχή της δουλείας, στον εμφύλιο πόλεμο, στις πικρές διαμάχες για τα πολιτικά δικαιώματα και πιο πρόσφατα στις έντονα φορτισμένες συζητήσεις, σχετικά με τις προσπάθειες περιορισμού της μετανάστευσης», σχολίαζαν οι «New York Times».

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top