«Η κυβέρνηση δεν μελετά αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, το υπουργείο Οικονομικών «άδειασε» τα όσα ανέφερε λίγο νωρίτερα ο Ε. Βενιζέλος, τα οποία παρέπεμπαν ευθέως σε τροποποίηση των όρων της νέας ρύθμισης οφειλών, που συνεχίζει να συγκεντρώνει τα βέλη της Τρόικας.

Ηδη, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήθελε απλώς να στείλει πολιτικό μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να γίνει κατάχρηση της ρύθμισης από μεγαλοοφειλέτες και φοροφυγάδες και πως εν πάση περιπτώσει η αναφορά έχει να κάνει με ανώδυνα για την ουσία της ρύθμισης μέτρα.

Με μια ομολογουμένως ρητορικού ύφους τοποθέτηση, ο Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο κατ' αρχήν για μηχανισμό ελέγχου των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγής στη ρύθμιση έτσι ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν έχουν στην πραγματικότητα ανάγκη ρύθμισης. Ωστόσο, ο νόμος ως έχει δεν προβλέπει τέτοιου είδους διαδικασία, αφού ο γενικός όρος υπαγωγής αφορά μόνο στο ύψος της βασικής οφειλής, χωρίς να προβλέπονται διαδικασίες ελέγχου. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να προβλεφθεί παράλληλα με τη ρύθμιση οφειλών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα κάτι στα σκαριά.

Το δεύτερο σημείο της ομιλίας Βενιζέλου που άναψε «φωτιές. έχει να κάνει με την αναφορά του στην πρόβλεψη κινήτρων παραμονής στις παλαιότερες ρυθμίσεις οφειλών. Με δεδομένο ότι ήδη προβλέπονται κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση της Νέας Αρχής (για οφειλές έως 31/12/2012), η αναφορά αυτή πυροδότησε σενάρια για παροχή κινήτρων παραμονής και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη. Το τρίτο σημείο της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης έχει να κάνει με τον υπαινιγμό του για επανεξέταση της προβλεπόμενης μείωσης των προσαυξήσεων, η οποία φτάνει στο 100%, κάτι που αποτελεί βασική απαίτηση της Τρόικας.

ΠΗΓΗ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top