Οφείλεται στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42%, και τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Αντιμέτωπο με έλλειμμα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ είναι το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του για το νέο έτος, που αναμένεται να συζητηθεί εντός των ημερών.Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η “τρύπα” ύψους 982,7 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΙΚΑ οφείλεται στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42%, καθώς και τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, σε 941,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα στον κλάδο των συντάξεων και στα 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα.

Ακόμα χειρότερα, το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας θα αποτελέσει και την ομπρέλα κάτω από την οποία θα ενταχθούν τόσο τα επικουρικά Ταμεία όσο και όλα τα Ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας, στο πλαίσιο της προωθούμενης διοικητικής ενοποίησης των Ταμείων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον οριστικό, ενοποιημένο προϋπολογισμό, τα έξοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ. Στην αιτιολογική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η κρατική επιχορήγηση για την καταβολή των συντάξεων (τη μείωση της οποίας ζητεί μετ’ επιτάσεως η τρόικα, στο πλαίσιο περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος) είναι μειωμένη κατά 6,42% σε σχέση με το 2014 και 9,57% έναντι του 2013. 

Μειωμένα εκτιμώνται και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, παρότι ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με το τρέχον έτος. Η μείωση κατά 0,7% επί των εκτιμήσεων για το 2014 οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισφορών κατά 3,9%, από τον Ιούλιο του 2014. Οπως άλλωστε, περιγράφεται και στο κείμενο προς την τρόικα, η επιχορήγηση του ΙΚΑ για το ΕΚΑΣ περιορίζεται στα 330 εκατ. ευρώ, έναντι δαπάνης 460 εκατ. ευρώ το 2014.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top