Δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση των ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από τα 15 στα 20 έτη και φρένο στις πρόωρες συντάξεις προβλέπει το σχέδιο που ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης παρουσίασε στην τρόικα με στόχο ποιον άλλο φυσικά πέρα από το να την πείσουν να επιστρέψει στην Αθήνα!

Για μια ακόμη φορά λοιπόν ο έλληνας καλείται να πληρώσει το μάρμαρο για την ανικανότητα του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο μετά τις ψευτομαγκιές Σαμαρά με τις 100 δόσεις είναι διατεθειμένο να εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό, λέγοντας ναι σε όλα όσα η τρόικα ΑΠΑΙΤΕΙ για να την πείσουν να επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό και εκτός από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί σχετικά με τις ενοποιήσεις των ταμείων, με πιο σημαντική, την αύξηση των ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη στα 20 από τα 15 χρόνια που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η αύξηση των ετών ασφάλισης θα εφαρμοστεί από το 2015 και εξετάζεται να είναι σταδιακή.

Επίσης το σχέδιο που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας για να κάμψει την αντίσταση της τρόικας προβλέπει:

1. Εφαρμογή «αναλογικής σύνταξης» από το 2015 με ποσά ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

2. Θέσπιση αντικινήτρων που θα βάλουν φραγμό στις πρόωρες συντάξεις των παλαιών προ του 1992 ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται είτε να κόβεται σε μεγαλύτερο ποσοστό η σύνταξη και να μείνουν τα όρια ηλικίας χαμηλά, είτε να καταργηθούν τα χαμηλά όρια ηλικίας και να αυξηθούν κατά δύο έτη.

Στην περίπτωση της ποινής εξόδου μελετάται η μείωση κατά 6% το χρόνο, να διπλασιαστεί κατά 12%, έτσι ώστε όσοι επιλέγουν αποχώρηση στα 50 αντί στα 55 να έχουν μείωση 60% στο ποσό σύνταξης.

Εξετάζεται όμως και μια εναλλακτική πρόταση που προβλέπει την αύξηση κατά δύο έτη σε όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάτω των 60 ή 62 ετών. Οι ποινές στις πρόωρες συντάξεις θα ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 στην περίπτωση που δεν συμπληρώνουν 35ετία για να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας.

3. Ενοποίηση ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμη νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει την ένταξη των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο ΙΚΑ και την εσωτερική ενοποίηση τομέων και κλάδων άλλων Ταμείων.

Παρ’ όλ’ αυτά, η τρόικα συνεχίζει να ασκεί πίεση για να εξασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα υλοποιηθούν.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top