Ο Γιάννης Σιαμίδης είναι ένας από τους επιστήμονες της NASA που προστατεύει τη γη από τις επιθέσεις αστεροειδών. Από το μακρινό Ερευνητικό Κέντρο του Glenn στην Αμερική ο Θεσσαλονικιός Μηχανολόγος συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα project που «τρέχει» η NASA και συνεργάζεται με τα καλύτερα μυαλά του κόσμου σε θέματα Αεροναυτικής και Διαστήματος.
Σήμερα «μετράει» 25 χρόνια εμπειρίας στην υπηρεσία του και έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο όλων των Ελλήνων Μηχανολόγων. Έχει δουλέψει δίπλα στον διάσημο αστροναύτη Τζον Γκλεν, έχει σχεδιάσει πρωτοποριακές τεχνολογίες για διαστημικές πτήσεις και ξέρει σαν την παλάμη του χεριού του τη λειτουργία του Διαστημικού Σταθμού της Αμερικής. Στα 55 του χρόνια είναι επικεφαλής Μηχανολόγος στα συστήματα ελέγχου θερμότητας για ρομποτικές αποστολές και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του. Πρόκειται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της NASA που έχει στόχο την πρώτη μετακίνηση αστεροειδή που βρίσκεται τρία χρόνια μακριά από τον πλανήτη μας. «Κατά κάποιο τρόπο είμαστε οι ακοίμητοι φρουροί της γης. Προσπαθούμε να προλάβουμε τυχόν απρόβλεπτες επιθέσεις. Ακόμα και μισή μοίρα να αλλάξουμε την τροχιά ενός απειλητικού αστεροειδή είναι αρκετή για να σώσουμε τον πλανήτη. Τώρα σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε έναν μικρό πλανήτη διαμέτρου 10 μέτρων σε τροχιά με το φεγγάρι», λέει στην Ellnews ο Γιάννης Σιαμίδης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μηχανολογίας του Κλίβελαντ με τουλάχιστον 20 διακρίσεις στο ενεργητικό του.
Προσθέτει δε ότι «αν καταφέρουμε να πάρουμε τις εγκρίσεις που θέλουμε από το Κογκρέσο και ολοκληρωθεί στο μέλλον η αποστολή αυτή θα έχουμε μεγαλύτερη τεχνογνωσία για την προστασία της γης αλλά και θα μάθουμε τη σύσταση του αστεροειδή για να εξελίξουμε τα τηλεσκόπιά και τα άλλα όργανά μας». Παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς ο Γιάννης Σιαμίδης φροντίζει, όπως λέει, να βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του, τη γυναίκα και την κόρη του. Επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο την πόλη όπου μεγάλωσε, τη Θεσσαλονίκη, από όπου μας μίλησε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών.Η πιο συχνή ερώτηση που του κάνουν οι παλιοί συμμαθητές του έχει να κάνει με το ύψος της αμοιβής του. Ο Έλληνας επιστήμονας τους απαντά: «στη δουλειά μου όλα είναι αστρονομικά εκτός από την αμοιβή μου. Η οποία, ωστόσο, μου επιτρέπει να ζω άνετα με την οικογένειά μου».
Απορίες έχει και η κόρη του σε σχέση με το τι απτό προσφέρει η NASA στην ανθρωπότητά. Εκείνος εξηγεί ότι «κάνουμε διαρκώς πειράματα με τη βοήθεια των αστροναυτών μας. Χρειαζόμαστε πειράματα σε χώρο χωρίς βαρύτητα, σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Με τις δοκιμές αυτές έχουμε βρει επί παραδείγματι τη μέθοδο για να αυξήσουμε την απόδοση των λεβητών φυσικού αερίου από 70% σε 98% σε μια χώρα, όπως η Αμερική, που ζεσταίνεται σχεδόν αποκλειστικά με φυσικό αέριο. Σκεφτείτε το όφελος για το περιβάλλον».Μέσα στον Ιούλιο ο Γιάννης Σιαμίδης έδωσε διάλεξη σε αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης βρίσκοντας την ευκαιρία να μεταδώσει μερικές από τις γνώσεις του σε νέα παιδιά που του ζήτησαν να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο το τι ακριβώς κάνει στην υπηρεσία του.Με πολύ απλά λόγια επεσήμανε πως, μεταξύ πολλών άλλων, η δουλειά του είναι να κρατά τα ηλεκτρονικά συστήματα που τοποθετούνται πάνω στα διαστημόπλοια σε θερμοκρασία πάνω από τους -20 °C και κάτω από τους 50 °C. Αυτό ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι, καθώς στο διάστημα όταν το διαστημόπλοιο βρίσκεται υπό σκιά η θερμοκρασία αγγίζει τους -150 °C, ενώ όταν η τροχιά του βλέπει τον ήλιο τους 150 °C.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top