Υποχώρηση κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη αίσθηση πως η κατάσταση επιδεινώνεται. Η τιμή του δείκτη υποχώρησε στις 99,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από 102 μονάδες τον Αύγουστο. Η πτώση υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι απίθανο να αυξήσουν τα εισοδήματά τους στους επόμενους μήνες. Τέλος, και στην Ευρωζώνη κατέγραψε μείωση. 


Τον φετινό Οκτώβριο αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διαγωνισμού νια τις έρευνες ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης. Όπως προγραμματίστηκε, οι συμβάσεις με τις ανάδοχες εταιρείες θα υπογραφούν τον Οκτώβριο του 2015, αφού μεσολαβήσει η υποβολή προσφορών τον Απρίλιο και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του νέου έτους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παραχωρεί 20 θαλάσσιες περιοχές (blocks) για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε σε «έντονο ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών», σχετικά με το διαγωνισμό.


Για τα τέλη του έτους παρατάθηκε ο προσδιορισμός τυχόν αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από την επιτροπή που συστήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σχετικά με τις ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ και το ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ. Έργο της επιτροπής είναι να προσδιορίσει αν το Δημόσιο μπορεί να αξιώσει από τη γερμανική κυβέρνηση χρήματα από τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, καθώς και το ύψος αυτών των αξιώσεων. Η προθεσμία κατάρτισης του σχετικού πορίσματος παρατάθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, την ώρα που η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Οκτωβρίου.


Απίθανο θεωρεί το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από το πρόνραμμα του ΔΝΤ ο διεθνής oikoc Barclays σε έκθεση του. Στην έκθεση υποστηρίζεται πως οι ηνέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πεπεισμένοι ότι το ελληνικό πρόνραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ως εκ τούτου είναι απίθανη οποιαδήποτε αποχώρησή του. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, ο διεθνής οίκος αναφέρεται στο χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται στα 11,1 δις ευρώ, προειδοποιώντας πως ακόμα και μετά τη νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων το κενό θα παραμείνει υφηλό, λόγω της απόδοσης του ΙΟετούς ομολόγου (6%). Τέλος, επισημαίνονται οι τρεις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία: η ανατροπή των προσδοκιών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια που ξεπέρασαν το 30% του συνολικού δανεισμού και τέλος, οι πολιτικές εξελίξεις και τα σημαντικά νομοσχέδια που αναμένονται συντόμως (προαπαιτούμενα, Προϋπολογισμός για το 2015).

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top