ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

παρεμβαση της κοινοβουλευτικησ εκπροσωπου των ανεξαρτητων ελληνων, Βουλευτου Μαγνησιασ μαρινασ χρυσοβελωνη κατα τη συζητηση στην ολομελεια του απολογισμου δαπανων της βουλησ οικονομικου έτους 2013 και του σχεδιου ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ της ΒΟΥΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015

Μ. Χρυσοβελώνη: «Ουσία, όχι επικοινωνία στους αναδρομικούς ελέγχους πολιτικών»


«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η συζήτηση για τα οικονομικά της Βουλής, όπως έχει πει η συνάδελφος και αντιπρόεδρος η κ. Κόλλια, δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Είναι εκ των πραγμάτων, κυρίως, θέμα πολιτικών εντυπώσεων και του τι ακριβώς εισπράττουν οι πολίτες από την στάση των πολιτικών. Στην περίπτωση μας, των βουλευτών και το πως αντιμετωπίζουμε εμείς τα θέματα διαφάνειας των οικονομικών μας.

Δεν θα μείνω στη συζήτηση για την ανάλυση των κονδυλίων και τα διάφορα μεγέθη του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2015. Αυτή η συζήτηση άλλωστε έγινε και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνεται.

Εγώ θα μείνω όμως – και θα επιμείνω - στο ζήτημα του ελέγχου των οικονομικών. Είχαμε για παράδειγμα σήμερα το απόγευμα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής. Το ζήτημα λειτουργίας της Επιτροπής αυτής βέβαια, αφορά μόνο περιφερειακά τον προϋπολογισμό της Βουλής, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει μιαν εικόνα στους πολίτες του πως εννοεί η ίδια η Βουλή την διαφάνεια στους ελέγχους της.

Όπως γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό μας προβλέπονται κονδύλια σχεδόν 1,4 εκατομμυρίων το 2014 και 1,1 εκατομμυρίων Ευρώ το 2015 για την πληρωμή των εξωτερικών ελεγκτών πόθεν έσχες, τους οποίους προσλαμβάνει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αυτοί οι ορκωτοί λογιστές ανέλαβαν μεταξύ άλλων και τον αναδρομικό έλεγχο των πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί ή αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων την περίοδο 1974-2012. Μιλάμε δηλαδή ακριβώς για το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες στην οποία συμμετείχα εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Αυτά που λέω τώρα στην Ολομέλεια, τα είπα και πριν από λίγο στην αρμόδια Επιτροπή και στον Πρόεδρο της, τον κ. Καλαντζή. Νιώθω την υποχρέωση όμως να τα επαναλάβω και εδώ για να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει με τον έλεγχο των πολιτικών και το ρόλο που παίζει η Βουλή στο συγκεκριμένο θέμα.

Πρώτα από όλα θα επαναλάβω πως οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι αναφανδόν υπέρ του αναδρομικού ελέγχου – και κάθε οικονομικού ελέγχου - των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου Κακλαμάνη, ιδιαίτερα για όσους άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα και όχι μόνον.

Το λέω αυτό γιατί άκουγα σήμερα το πρωί στα κανάλια παρατηρήσεις δημοσιογράφων του τύπου ότι «η Βουλή πληρώνει οχτακόσιες χιλιάδες ευρώ μόνο για τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες»!

Το ποσό όντως ακούγεται μεγάλο, όμως για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ο εν λόγω έλεγχος δεν είναι απλώς σκόπιμος. Είναι απόλυτος απαραίτητος για να ξεκαθαρίσουν – έστω και μετά από 30 χρόνια - τα χλωρά από τα ξερά και να μην «καίγονται», δίκαιοι και άδικοι πολιτικοί, όλοι μαζί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Το ξεκαθάρισμα αυτό είναι απαραίτητο με μια αυτονόητη προϋπόθεση. Να γίνεται ουσιαστικά και όχι προσχηματικά. Να γίνεται δηλαδή ο έλεγχος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι μόνο τυπικά σωστός αλλά και να φαίνεται η ορθότητα αυτή στους πολίτες που μας ακούνε και μας κρίνουν εδώ μέσα.

Θα σας πω κάτι από την εμπειρία μου ως μέλος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες που θέλω να ακουστεί απ’ όλους, εντός και εκτός Βουλής. Το λέω δημόσια όχι σαν μομφή για τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Καλαντζή, γιατί δεν είναι. Άλλωστε ως προεδρεύων ο κ. Καλαντζής δεν έχει φυσικά εμπλοκή σε κάτι ποινικά επιλήψιμο. Αλίμονο!

Όμως ο κάθε βουλευτής κρίνεται πολιτικά από τις πράξεις του. Κρίνεται για την σοβαρότητα και την αξιοπιστία του ως άτομο. Κρίνεται επίσης ως δημόσιο πρόσωπο για τις πολιτικές που εφαρμόζει εκ μέρους του κόμματος που εκπροσωπεί.

Σαφώς ο κ. Καλαντζής είναι ένας συμπαθής συνάδελφος, όμως δεν λειτουργεί μόνος του. Εκφράζει τη ΝΔ και λειτουργεί ως κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Συμπολίτευσης. Γι’ αυτό άλλωστε και προεδρεύει – με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής - της αρμόδιας Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Άκουγα λοιπόν σήμερα το πρωί στη τηλεόραση την εκπομπή της κ. Τσαπανίδου, όπου ο κοινοβουλευτικός συντάκτης του STAR o κ. Αντωνόπουλος έδινε το ρεπορτάζ για τον προϋπολογισμό που συζητάμε και την Επιτροπή Πόθεν Έσχες που συνεδρίασε στις 6:00 το απόγευμα εδώ στη Βουλή.

Μιλώντας λοιπόν οι δημοσιογράφοι για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στην Επιτροπή, είπαν ότι αφορούν τον αναδρομικό έλεγχο 26 πολιτικών προσώπων εκ των οποίων 2 υποθέσεις είναι οι «σοβαρές» όπως υπογράμμισαν. Μάλιστα ο κ. Αντωνόπουλος είπε ότι γνωρίζει τα ονόματα των πολιτικών αυτών αλλά δεν θα ήθελε να τα πει «στον αέρα». Κάνοντας ζάπινγκ στα κανάλια προσπάθησα και εγώ να ενημερωθώ για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Εδώ να διευκρινίσω ότι - αν και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής - μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν είχα ενημερωθεί για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Για να το πω απλά, την ώρα που διάφοροι δημοσιογράφοι από τηλεοράσεως δήλωναν πως γνωρίζουν κάποια από τα 26 ονόματα των ελεγχόμενων πολιτικών – ορισμένοι μάλιστα τα ανέφεραν κιόλας - εγώ ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής δεν είχα πληροφορηθεί επισήμως απολύτως τίποτα. Απλώς μου ειπώθηκε ότι «την Τρίτη το απόγευμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή με θέμα τον αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες». Ούτε ποιες, ούτε πόσες υποθέσεις θα εξετασθούν. Αυτά προφανώς τα ήξεραν μόνο οι δημοσιογράφοι.

Όλα αυτά τα λέω κ. Πρόεδρε για να καταδείξω ότι τελικά η ίδια η Βουλή εκτίθεται μόνη της από τέτοιες περίεργες πρακτικές. Δεν μας εκθέτουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι βέβαια κάνουν τη δουλειά τους, ή μερικοί ανόητοι που διαρρέουν πληροφορίες στα ΜΜΕ. Μας εκθέτει τελικά η ίδια η πρακτική της Βουλής έναντι ημών των Βουλευτών.

Το χειρότερο όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι καλούμαστε – έστω με αυτό τον μη σοβαρό τρόπο - να εξετάσουμε ταυτόχρονα ως Επιτροπή 26 υποθέσεις αναδρομικών, πολυετών δηλαδή, ελέγχων πόθεν έσχες για πολιτικά πρόσωπα.

Αυτή ακριβώς η πρακτική είναι εκείνη που έδωσε το δικαίωμα στην κ. Τσαπανίδου να πει σήμερα πως όταν μιλάμε για οικονομικούς ελέγχους της Βουλής, όλα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να «μπαίνουν οι υποθέσεις στο αρχείο».

Αυτή είναι η πρακτική που οδηγεί σε ειρωνικά σχόλια, σε γέλια και σε απαξίωση των ελέγχων που δήθεν κοστίζουν πανάκριβα και είναι δήθεν άσκοποι.

Όλοι μας επομένως, με πρώτο το προεδρείο της Βουλής, οφείλουμε να μην δίνουμε τέτοια δικαιώματα στα ΜΜΕ. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα οικονομικά της Βουλής και των Βουλευτών. Διαφορετικά η απαξίωση δεν θα αφορά τον κ. Καλαντζή ή τον οποιοδήποτε βουλευτή που αποδέχεται τέτοιες πρακτικές. Η απαξίωση αυτή θα αγγίξει όλους μας και θα αμαυρώσει όχι μόνο το Κοινοβούλιο ως πολιτικό θεσμό αλλά και την Δημοκρατία μας ως πολίτευμα».


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top