Νέα Υόρκη
Θέλετε να σταματήσετε τις συχνές επισκέψεις στο αγαπημένο σας φαστφουντάδικο, να περιορίσετε τις ατελείωτες ώρες ενασχόλησης σας με τα κοινωνικά δίκτυα και το Internet, να αποφύγετε να στείλετε ακόμη ένα μεθυσμένο –και ντροπιαστικό- γραπτό μήνυμα στο κινητό της πρώην κοπέλας σας και γενικά να κόψετε μια κακή σας συνήθεια; Η λύση είναι στο χέρι σας, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού ένα βραχιόλι υπόσχεται να σας απομακρύνει από κάθε λογής κακοτοπιά και να σας βάλει ξανά στον… ίσιο δρόμο.
Το μπρασελέ με την ονομασία Pavlok (Παβλόκ) υπόσχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους με κακές συνήθειες να τις ξεπεράσουν και να τις αντικαταστήσουν με πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό τους. Έχει σχήμα ρολογιού χειρός (προς το ελαφρώς ογκωδέστερο) και ενημερώνεται μέσω εφαρμογών -τις οποίες φυσικά ρυθμίζει ο κάτοχος του- για όλες εκείνες τις κακές συνήθειες που θέλει σταδιακά να αποβάλλει, είτε πρόκειται για χαμένα ραντεβού με το γυμναστήριο, είτε για φάγωμα νυχιών, είτε για υπερβολική κατανάλωση τζανκ φουντ.
Το βραχιόλι, με τους αισθητήρες που διαθέτει, «παρακολουθεί» τις κινήσεις του χρήστη του και φροντίζει να «τιμωρεί» τους παραβάτες. Αν λοιπόν, λόγου χάρη, η συσκευή έχει λάβει εντολή να αποτρέψει τον κάτοχο της από το να περνάει ώρες μπροστά στο λάπτοπ, κι εκείνος ξημεροβραδιάζεται στο Facebook, τότε το Παβλόκ αναλαμβάνει δράση: αρχικά στέλνει κάποιες προειδοποιητικές δονήσεις και, αν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί, τότε του κάνει ένα μικρό ηλεκτροσόκ. «Χρησιμοποιώντας μια σειρά από ψυχολογικά αποδεδειγμένους αλγόριθμους, το Pavlok στοχεύει στην εκγύμναση του εγκεφάλου ώστε να παραμένει κανείς συνεπής στις υποσχέσεις που έχει δώσει στον ίδιο του τον εαυτό. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις αυτές κινητοποιούνται από μερικά ήπια ηλεκτρικά σοκ», ανέφερε ένας εκ των εμπνευστών του προϊόντος Μανίς Σέθι.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Pavlok, το ηλεκτροσόκ, που προέρχεται από μια πολύ ισχυρή μπαταρία, είναι εντελώς ακίνδυνο και κυμαίνεται από 17 έως και 340 βολτ. «Δεν έχει να κάνει τόσο με το ηλεκτροσόκ, όσο με την εκπαίδευση του ανθρώπινου εγκεφάλου να πραγματοποιεί όσα λέει το άτομο ότι θέλει να κάνει», συμπληρώνει ο Σέθι επισημαίνοντας πως με την βοήθεια του ηλεκτροσόκ, ο εγκέφαλος καταλαβαίνει καλύτερα τις κακές συνήθειες και είναι πιο εύκολο να τις αποβάλει.
Ελλείψει των απαιτούμενων χρηματικών πόρων για την κατασκευή του, οι δημιουργοί του μπρασελέ κατέφυγαν στην λύση του crowdfunding, δηλαδή στη χρηματοδότηση του όλου σχεδίου από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν μικρά ποσά ο καθένας. Διαμέσου της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματοδοτήσεων Indiegogo, το Pavlok έχει καταφέρει να δεχτεί από ανώνυμους ανθρώπους από όλο τον κόσμο πάνω από 49.000 δολάρια από τα 50.000 δολάρια που έχει θέσει η ομάδα του ως στόχο, κάτι το οποίο σίγουρα θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες 30 εναπομείνασες ημέρες. Το Παβλόκ αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2015 και θα κοστίζει 120 ευρώ (μαζί με τα έξοδα ταχυδρομικής αποστολής).
Όπως λέει ο Σέθι, η ιδέα για το βραχιόλι του ήρθε από μια προσωπική του, αλγεινή, εμπειρία. Πριν περίπου δυο χρόνια, ο γνωστός μπλόγκερ και προγραμματιστής άρχισε να εθίζεται επικίνδυνα στο διαδίκτυο, αφού περνούσε αμέτρητες ώρες μπροστά στο λάπτοπ του. Έβαλε λοιπόν μια αγγελία στην δημοφιλή αμερικανική ιστοσελίδα αναζητήσεων κι αγγελιών craigslist προκειμένου να βρει έναν άνθρωπο που θα ήταν συνεχώς δίπλα του και θα τον απέτρεπε από το διαρκές «τσατάρισμα» στο Facebook. Και, πράγματι, ο Σέθι προσέλαβε, έναντι οκτώ δολαρίων την ώρα, μια τυχαία γυναίκα ονόματι Κάρα προκειμένου να τον…. χαστουκίζει όταν παρεκτρέπεται. Ανάρτησε μάλιστα κι ένα σχετικό βίντεο στο μπλογκ του, που δείχνει τον Σέθι να δέχεται σκαμπίλια, φυσικά με αποκλειστικό  στόχο την προσωπική του (αυτο)βελτίωση. 
πηγη:in.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top