Αυτά εiναι σε τίτλους τα πολεμικά γεγονότα ευρείας και γενικευμένης ή μικράς κλίμακας που έλαβαν χώρα στην εικοσιπενταετία (1989-2014) που πέρασε. Και καθόρισαν την αναδιάταξη – εν αποπείρα έστω – του νέου γεωστρατηγικού περιβάλλοντος.

 Θερμές ζώνες, οι παραδοσιακά θερμές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την προσθήκη τώρα της περιοχής της Ουκρανίας-Κριμαίας, που επίσης διέθετε ιστορικές περγαμηνές πολέμων από τον 19ο αιώνα και στο ίδιο συγκρουσιακό πεδίο μεταξύ Ρωσίας και Αγγλογάλλων. Πάνω στα ίδια αχνάρια!

Το σημείο καμπής όμως, που μετέτρεψε την ειρηνική μετάβαση από το διπολικό ψυχροπολεμικό τοπίο στην Δυτική επικυριαρχία του ΕυρωΑτλαντισμού σε εμπόλεμη ρήξη και σύγκρουση, ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2001, με το χτύπημα των διδύμων πύργων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από την μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάϊντα. Μέσα στην καρδιά της Αμερικής, στο Εμπορικό Παγκόσμιο Κέντρο, ουσιαστικά και συμβολικά. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ τότε δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να δει καθαρά τον ορισμό της νέας γεωστρατηγικής και να κηρύξει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Κυνηγώντας» τους τρομοκράτες και δη τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στα βουνά του Αφγανιστάν και τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ (Μοσούλη, Κιρκούτ, Τικρίτ – γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν – Βαγδάτη και σ’όλη την έκταση της Μεσοποταμίας). Ας λεχθεί εν παρόδω, ότι και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Σαντάμ Χουσεΐν προηγουμένως είχαν υπάρξει «παιδιά» της Αμερικής (CIA). Ο πρώτος, πολεμιστής με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κατά των Ρώσων-Σοβιετικών εκκαθαριστών-εισβολέων (1979-1989). Αφγανιστάν σημαίνει «κράτος πολεμιστών». Γιατί από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα οι ορεσίβιοι κάτοικοι του Αφγανιστάν ήσαν ληστοπολεμιστές-φύλακες των διαβάσεων και των περασμάτων από τα Ευρασιατικά υψίπεδα στις ασιατικές πεδιάδες του Πακιστάν και των Ινδιών. Ο δεύτερος, σύμμαχος τοις πράγμασι των ΗΠΑ στην πολιτική ανάσχεσης των «μουλάδων» του Ιράν και της Ισλαμικής επανάστασης του Αγιοταλάχ Χομεϊνί, ως ο διεξαγαγών τον πόλεμο του Ιράκ με το Ιράν (1980-88).

Από τα τρία μέτωπα του νέου και ασύμμετρου πολέμου που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτό το Φθινόπωρο του 2014, το πιο σκληρό, άμεσο και απειλητικό είναι εκείνο των «τζιχαντιστών» τρομοκρατών. Πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Η πολεμική ιαχή τους «βρισκόμαστε μέσα στη χώρα σας, στις πόλεις σας, στους δρόμους σας» ισοδυναμεί με δέκα κηρύξεις πολέμου και ισάριθμες επιδόσεις τελεσιγράφων συμβατικού χαρακτήρα. Το γεγονός της 11/9/2001 έχει τη συνέχειά του. Είναι φανερό. Ιδεολογικά κυρίως. Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Αυστραλοί, σ’όλη τη Δύση μ’ένα λόγο, αυτοστρατολογούνται και εκδίδουν φύλλα πορείας στους εαυτούς τους για το μέτωπο του πολέμου ως στρατιώτες του Χαλιφάτου. Κατά εκατοντάδες προς το παρόν. Πού είναι η Δυτική κουλτούρα και Παιδεία;  Στην ελεύθερη όσο και ύποπτη μουσουλμανοποίηση των Αμερικανοπαίδων και λοιπών Δυτικών; Δεν αστειεύονται. Δρουν κάθ’υπαγόρευσιν των «ιερών τους κειμένων»! Και όποιος αμφιβάλλει τυχόν για την εγκυρότητα των δηλώσεών τους, του προσφέρουν την επαλήθευση … της λεπίδας του αριστερόχειρος που σφάζει σαν πρόβατο τον άτυχο και άοπλο και αιχμάλωτο δημοσιογράφο, τον μάρτυρα και ήρωα Τζαίημς Φόλεϋ. Απειλεί και προαναγγέλλει ο ίδιος δήμιος τον αποκεφαλισμό του επόμενου θύματος, του Αμερικανού, επίσης δημοσιογράφου, Στίβεν Σότλοφ. Και τον πραγματοποιεί με την ίδια φρικτή και απάνθρωπη τελετουργία του τρόμου. Και η ανθρωπότητα ανατριχιάζει από τρόμο. Ενώ ο Ομπάμα μετά τις «εκ καθήκοντος» δηλώσεις του πηγαίνει για γκολφ!!! Ανισότητα των όρων, των μέσων, των όπλων. Της σκέψης. Των κριτηρίων. Και των κινήτρων!  Η ηγέτιδα δύναμη (ΗΠΑ) δεν είναι έτοιμη για «ασύμμετρο πόλεμο». Ούτε επί Μπους τζούνιορ ήταν, ούτε επί Ομπάμα.

Μπορεί οι ηγέτες και οι χώρες του Ατλαντικού τόξου κατά βάση, να ήσαν ψυχολογικά και επιχειρησιακά προετοιμασμένοι για συμβατικούς πολέμους ή και εξωσυμβατικούς, για οικονομικούς πολέμους, σαν αυτόν που βιώνουμε τραγικά εμείς οι Έλληνες και άλλοι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου ή της Λατινικής Αμερικής σήμερα, ή για επιδείξεις ισχύος με νέα, έξυπνα όπλα και πιεστικές πωλήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και συστημάτων κ.ο.κ. Αλλά δεν ήσαν έτοιμοι για τον πόλεμο της τρομοκρατικής δράσης «εντός των τειχών» (intra muros).

Β.Γ.Π.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top