Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει η υπέροχη λίμνη της
Καστοριάς τον τελευταίο μήνα καθώς έχει καλυφθεί από ένα
παχύ στρώμα ασπριδερής λόγω ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν,
ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία.
Οι κυριότερες αιτίες προβάλλονται η ρύπανση από τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της λίμνης με την εισαγωγή ψαριών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκπληκτοι
έμειναν, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, 70 επιστήμονες από
25 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο για το
φυτοπλαγκτόν που διοργανώθηκε στην πόλη, την ίδια στιγμή
που τοπικοί παράγοντες, ελλείψει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, δηλώνουν πως «όλοι είναι αρμόδιοι και όλοι αναρμόδιο».
Ωστόσο, η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μαρία Μουστάκα
χαρακτηρίζει «πολιτικό» το θέμα της λίμνης, αφού η κατάστασή της παρακολουθείται στενά τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και προτάσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, όπως τονίζει, οργανωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση για τη σωτηρία της.
«Από το 2010, η λίμνη υποβαθμίζεται και φέτος η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ελλιπής, δύο σκαλοπάτια δηλαδή, κάτω από την καλή» ανέφερε η κ. Μουστάκα, με αφορμή το 17ο διεθνές συνέδριο εργασίας «17th Workshop of the International Association of Phytoplankton Taxonomy & Ecology (IAP)», που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά και διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο
Επιστημών και Τεχνολογίας.
Υπογράμμισε, τέλος, την έκπληξη των ξένων συναδέλφων της που είδαν από κοντά την κατάσταση της λίμνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και να μην τα αξιοποιούν».

fk
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top