ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Θολό είναι το τοπίο από πλευράς δανειστών γύρω από τα μέτρα-φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο. 
 
Πετρέλαιο θέρμανσης, εισφορά αλληλεγγύης και ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν ο κύριος άξονας των συντηρητικών εξαγγελιών του Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις μέρες πριν από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. 
 
Ακόμα όμως και οι «συντηρητικές» εξαγγελίες όπως αποκαλύπτει το newpost.gr δεν έχουν εγκριθεί από την τρόικα και δεν έχουν πάρει το πράσινο φως. 
 
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του newpost.gr ο Τόμας Βίζερ πρόεδρος του Euroworking Group, ξεκαθαρίζει πως τα «μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνδυασμό με  την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να αποδειχθεί εάν και κατά πόσον συμβαδίζουν με το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής». 
 
Ο κ. Βίζερ επισημαίνει μάλιστα πως «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τέτοιου είδους αξιολόγηση ούτε από το Eurogroup Working Group ούτε το Eurogroup».
 
Στον αντίποδα ο πρόεδρος του Euroworking Group αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου. 
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει έως το τέλος του χρόνου θα συζητηθούν στο Eurogroup Working Group και το Eurogroup με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του προγράμματος, που αναμένεται να αρχίσει αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει και μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και μια ταυτοποίηση ενός πιθανού κενού χρηματοδότησης»
 
Το παρόν πρόγραμμα καταλήγει ο κ. Βίζερ λήγει στο τέλος του χρόνου και ένα νέο πρόγραμμα μπορεί να συμφωνηθεί μόνο αν το ζητήσει η Ελλάδα.
 
Στην Αθήνα πάντως επικρατεί αισιοδοξία πως τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς θα εγκριθούν χωρίς αλλαγές από τις Βρυξέλλες, καθώς η ελληνική πλευρά τα έχει μελετήσει και δεν εκτροχιάζουν το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε στην ομιλία του αναφερόμενος στην ικανοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για τους ενστόλους αλλά και στις αυξήσεις που ενδέχεται να λάβουν, τόνισε πως όλα θα γίνουν με γνώμονα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.  


ΠΗΓΗ: http://newpost.gr/post/382281/tomas-bizer-sto-newpost-oi-foroelafrynseis-den-exoyn-egkrithei#ixzz3DAxcaXLF
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top