Ο Ντράγκι πιέζει για δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας εγγυήσεις για τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα αρχίσει να αγοράζει πακέτα δανείων, ενσωματωμένων σε ομόλογα (ABS) για να βοηθήσει τις τράπεζες να απελευθερώσουν το ενεργητικό τους και να τονώσουν τις χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, προκάλεσε ανησυχίες από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) και άλλων ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Σε έγγραφο που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα καταγράφεται η αντίθεση του Βερολίνου και του Παρισιού στην πρόταση της κεντρικής τράπεζας να εγγυώνται οι κυβερνήσεις τα τμήματα των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τις ανησυχίες αυτές σε χθεσινή ομιλία του στο Μιλάνο: «Η παροχή δημοσίων εγγυήσεων πρέπει να εξετασθεί για την ενίσχυση του δανεισμού (σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), αντίστοιχα με ότι κάνουν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ορισμένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφώνησαν με το σχέδιο για την αγορά των τιτλοποιημένων δανείων.

Οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, πιστεύουν ότι το πρόγραμμα για την αγορά των ABS δεν χρειάζεται, επειδή υπάρχει επαρκής ζήτηση για τα πιο ποιοτικά μερίδια (tranches) των τιτλοποιημένων δανείων.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι μόνο το 0,12% των πιο ποιοτικών μεριδίων των ομολόγων, βασισμένων σε στεγαστικά δάνεια, της Ευρωζώνης δεν αποπληρώθηκε από τα μέσα του 2007 έναντι ποσοστού υψηλότερου από το 25% στις ΗΠΑ. Κάτω από το 1% ήταν και το αντίστοιχο ποσοστό για τα ομόλογα που βασίζονταν σε καταναλωτικά δάνεια ή δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη διάρκεια των πιο δύσκολων ετών της κρίσης.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top