Οι χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή και στο Προεδρικό για το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Επίσης, ο κυπριακός Τύπος προβάλλει τη μετάβαση ποινικών ανακριτών στην Αθήνα για το θέμα της καταστροφής της οικονομίας, το μικρό ποσοστό συνταξιούχων που έκαναν αίτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την έναρξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα “Ονασαγόρας” στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και την ενόχληση της Αθήνας για τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την παράνομη του επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Πήγαν Ελλάδα οι αστυνομικοί ανακριτές”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι ομάδα ποινικών ανακριτών που ασχολείται με την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό αυτές μπορούν να συνδράμουν στις έρευνες για Βγενόπουλο-Μπουλούτα και άλλους διαμένοντες στην Ελλάδα και είχαν εμπλοκή στις δραστηριότητες των κυπριακών Τραπεζών. Αλλού, γράφει ότι η Τρόικα είπε έξι ναι και τέσσερα όχι στις τροπολογίες των κομμάτων για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Αθήνα είναι πολύ ενοχλημένη από τις δηλώσεις Ερντογάν, προσθέτοντας ότι Αναστασιάδης – Σαμαράς τα είπαν τηλεφωνικά.

Η “Σημερινή”, κάτω από τον τίτλο “Αγώνας δρόμου για σύγκλιση μέχρι αύριο”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι τα κόμματα συζητούν και σήμερα το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να λένε ότι υπάρχουν διαφωνίες αλλά και περιθώρια συζήτησης. Χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού, γράφει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι “σνομπάρουν” το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθώς μόλις ένας στους τρεις έχει υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική βάζουν στα ταμεία τους φρέσκο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων.

Ο “Φιλελεύθερος”, στο κύριο του θέμα με τίτλο “Ούτε διέξοδο, ούτε αδιέξοδο”, γράφει ότι με το τοπίο θολό στο θέμα των εκποιήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει μια μίνιμουμ συνεννόηση για να αποταθεί ξανά στην Τρόικα για τελική διαβούλευση μέχρι αύριο το απόγευμα. Αλλού, γράφει ότι στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά κοινοπραξία ENI-KOGAS τη γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονασαγόρας”. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι εννέα είναι οι μνηστήρες για τις Κυπριακές Αερογραμμές, με τελικές προτάσεις εξαγοράς.

“Εκτεθειμένη η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη”, είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της “Χαραυγής”, και το οποίο γράφει πως η Κυβέρνηση συντάσσεται με την Τρόικα αντί με την πλειοψηφία της κοινωνίας, απορρίπτοντας τις πιο βασικές εισηγήσεις των κομμάτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αλλού, γράφει ότι κοινή συνάντηση πριν τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη προτιμά ο Έρογλου, ενώ Αθήνα και Λευκωσία θα μεταφέρουν την ενόχλησή τους από τις δηλώσεις Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο ΚΟΑ με οριακή πλειοψηφία εκχώρησε την έκδοση κάρτας φιλάθλου στην ΚΟΠ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Το σκορ της Τρόικας είναι 6-4 στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις”, γράφει ότι δεν υπήρξε χθες κατάληξη των κομμάτων στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και η προσπάθεια στη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών συνεχίζεται σήμερα, καθώς η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου είναι καθορισμένη για αύριο. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Αστυνομία αναζητά 40χρονο άνδρα με το όνομα Ιωάννης Σιακόλας, ο οποίος, διέμεινε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού για ολόκληρο τον Αύγουστο και λέγοντας ότι η διαμονή του θα πληρωθεί από τον γνωστό επιχειρηματία, έφυγε χωρίς να πληρώσει τίποτα.  Αλλού, γράφει για την ανακάλυψη δύο “εξωγήινων” οργανισμών σε σχήμα ακανόνιστου μανιταριού, ανακαλύφθηκαν στα βάθη των Ωκεανών στην Αυστραλία.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)
04/09/2014  

--------------------------------------------------------------------- 

ΚΥΠΕ - Επισκόπηση Τουρκο-Κυπριακού Τύπου - 04/09/2014  

Ποικίλα τα σημερινά θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει 'μαφία' στις διαδικασίες για μεταμοσχεύσεις οργάνων, οι οφειλές του 'τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων' στις τράπεζες υπερβαίνουν τα 83 εκατ. τουρκικές λίρες και η απόφαση του “ιδιοκτήτη” του σπιτιού της Τιτίνας Λοϊζίδου να το νοικιάσει για να μετατραπεί σε μπυραρία – ταβέρνα είναι  μερικά από τα θέματα που προβάλλονται.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Άτιμη πόρνη βάρους 250 γραμμαρίων”, αναφέρεται σε σχόλια για την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα κατά την οποία και βάσει “πρωτοκόλλου”, τον υποδέχτηκε ο “πρόεδρος” του κινήματος της Πολιτιστικής Κίνησης των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και κάποιοι με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ αυτών και μια νεαρή κοπέλα, καταδίκασαν την παρουσία του Ερντογάν στα κατεχόμενα καθώς και την υποδοχή του από τον Ζάρογλου. Η νεαρή δέχτηκε σφοδρή λεκτική επίθεση από τον Ζάρογλου, σκληρή γλώσσα. Γράφει ακόμα, ότι ο Έρογλου δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις της “γενικής εισαγγελίας” και της τουρκικής Ιντερπόλ “δεν γίνεται καμία μαφία στη μεταμόσχευση οργάνων” και ότι μετά από παρέμβασή του ζήτησε τη διόρθωση και τη σωστή μετάδοση είδησης από παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ σχετικά με το θέμα. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Κουτλάι Ερκ, εάν η κεντρική επιτροπή του κόμματος αποφασίσει να ζητήσει από τον Ταλάτ να επιστρέψει πίσω, τότε η εντολή του σώματος θα εισακουστεί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Οι τουριστικές υπηρεσίες στα χέρια ξένων”, γράφει ότι πολλοί Τούρκοι εργάτες στην τουριστική βιομηχανία έφυγαν με αποτέλεσμα το εργατικό προσωπικό σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα να αποτελείται πλέον από Ασιάτες. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο Τ/κ κοινοτάρχης της Πύλας Νετζέντ Ερμετάλ είπε ότι τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή του χωριού αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό λόγω των εγκαταστάσεων στην περιοχή αποθηκών πετρελαίου και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλού αναφέρεται στο σάλο που προκλήθηκε στα κατεχόμενα στο θέμα των μεταμοσχεύσεων οργάνων και προβάλλει δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και ότι η έκθεση της Ιντερπόλ Τουρκίας αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Απορρίφτηκε το πεσκέσι (δώρο)”, γράφει ότι απορρίφτηκε η πρόταση επτά ατόμων για να γίνουν μέτοχοι και χορηγοί της λεγόμενης ένωσης των εργαζομένων στα λιμάνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η “ένωση” θα εισαγάγει αλάτι στα κατεχόμενα από τη Νορβηγία το οποίο και θα πωλήσει στην Αίγυπτο. Γράφει ακόμα ότι, το σπίτι της Τιτίνας Λοιζίδου στην κατεχόμενη Κερύνεια έχει παράνομα ενοικιαστεί και θα μετατραπεί σε ταβέρνα – μπυραρία. Ακόμα αναφέρει ότι το 55% του έργου για τη σύνδεση Τουρκίας – κατεχομένων για τη μεταφορά νερού έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Επίπονη διαδικασία”, αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος σχετικά με την απόφαση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να μην κατέλθει ως “υποψήφιος” του κόμματος στις παράνομες προεδρικές εκλογές και γράφει ότι το θέμα Ταλάτ και οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της υποψηφιότητας θα παρθεί σε γενική συνέλευση του κόμματος. Γράφει ακόμα ότι, σε ανακοίνωσή του ο λεγόμενος δήμος κατεχόμενης Λευκωσίας απορρίπτει τις κατηγορίες για μη κατάλληλο νερό στους ειδικούς χώρους αποθήκευσης και πώλησης νερού αφού μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γράφει ακόμα ότι οι Τ/κ βρήκαν τρόπο να ανακυκλώνουν τα λαχανικά και φρούτα τα οποία δεν δίνονται για κατανάλωση και τα οποία θα τεμαχίζονται με ειδικά μηχανήματα και θα δίνονται ως τροφή στα ζώα, βοηθώντας έτσι και τους κτηνοτρόφους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Το χρέος των κοινωνικών ασφαλίσεων 83 εκατ. Τουρκικές λίρες”, γράφει ότι το χρέος στις τράπεζες των λεγόμενων κοινωνικών ασφαλίσεων ανέρχεται στα 83 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 30 εκατ. ευρώ) ενώ οι οφειλές των λεγόμενων δήμων στις κοινωνικές ασφαλίσεις είναι πέραν των 52 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου 19 εκατ. Ευρώ). Γράφει ακόμα ότι, σε ομιλία του σε έκθεση βιβλίου στα κατεχόμενα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι για να λυθεί χρειάζεται η συγχώρεση και η συμφιλίωση. Ακόμα αναφέρεται σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Έρκ ότι δεν πρέπει να δίνεται “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους σε όποιον την ζητήσει.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΜ/ΤΒ/ΜΜ)
04/09/2014  

--------------------------------------------------------------------- 
--------------------------------------------------------------------- 
ΚΥΠΕ - Δελτίο Ειδήσεων  Δέκα - 04/09/2014  

1. Έξι «ναι» και τέσσερα ξεκάθαρα «όχι» έλαβαν χθες τα κοινοβουλευτικά κόμματα από την Τρόικα σε σχέση με τις τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Η συζήτηση στις Kοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών θα συνεχιστεί και σήμερα ως προς τα σημεία των διαφωνιών, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις μέχρι την Παρασκευή, όταν το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.

2. Αρχίζει το μεσημέρι στο Νιούπορτ της νότιας Ουαλίας η διήμερη σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος του νέου Προέδρου της Τουρκίας. Η συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης θα γίνει σε βαρύ κλίμα λόγω των δηλώσεων του κ. Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υπενθυμίσει στην τουρκική ηγεσία τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου βάσει του διεθνούς δικαίου, με ανάλογη αναφορά και για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

3. Επαφές σε τρία επίπεδα θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την οποία θα αναχωρήσει στις 19 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ και με αξιωματούχους της αμερικανικής Κυβέρνησης, πιθανότατα με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Εξάλλου, θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και με μόνιμα και πιθανώς μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει ακόμη συναντήσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου, των Παλαιστινίων, του Λιβάνου και του Ισραήλ.

4. Οι μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν μελλοντικά από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες τις οποίες διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ o Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Karel De Gucht. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, θα γίνει δεκτός
από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη και θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα διοργανώνεται σήμερα στη Λευκωσία.

5. Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το χρονικό περιθώριο για υποβολή αιτήσεων από τους χαμηλοσυνταξιούχους για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη χτεσινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση του χρονικού περιθωρίου για την υποβολή αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

6. Συρρίκνωση της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ σημείωσε η κυπριακή οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία το 2ο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ καταγράφηκε στα €3.494 εκ. σε σχέση με €3.571,2 εκ. το ίδιο τρίμηνο του 2013. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -2,5%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η συρρίκνωση ήταν της τάξης του 0,3% μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

7. Ετήσια μείωση της ανεργίας της τάξης του 5,9% σημειώθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο 2014 αυξήθηκε στα 47.865 πρόσωπα σε σύγκριση με 47.826 τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013 σημειώθηκε μείωση 2.868 προσώπων.

8. Οι μαχητές του Ισλαμικού Kράτους έχουν εκτελέσει περισσότερους από 500 αιχμαλώτους στο Ιράκ από την αρχή της προέλασης τους τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες, το Ισραήλ πρόσθεσε το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και την ισλαμιστική οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ», στον κατάλογο των οργανώσεων που θεωρεί παράνομες.

9. Πάνω από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην ιστορία, η οποία καταγράφεται στη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάργκαρετ Τσαν.

10. Με προπόνηση στο Στάδιο «Aldo Drosina» ολοκλήρωσε χθες βράδυ την προετοιμασία της η Εθνική Κύπρου για τον αποψινό διεθνή φιλικό αγώνα με την Κροατία, που θα αρχίσει στις 21:15. Ο αγώνας αυτός αποτελεί το τελικό τεστ προετοιμασίας για τον επίσημο αγώνα με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Ζένιτσα.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΑΓΚ/MM)
04/09/2014  
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top