Της Γιολάντας Ν. Γουρδούπη- Ψυχολόγου, πτυχιούχου Παντείου Πανεπιστημίου
Δραματική ταινία του 1973 σε σενάριο SteveShagan(Στηβ Σέιγκαν) ο οποίος διασκεύασε το ομώνυμο μυθιστόρημά του για τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο JohnG. Avildsen (Τζον Τζ. Αβίλντσεν).
Ο Χάρυ (Τζακ Λέμον) έρχεται αντιμέτωπος με τις φοβίες, ανασφάλειες, άγχη, τραυματικές παρελθούσες εμπειρίες του. Αναπολεί τα νιάτα του και φαντάζεται πως δραπετεύει. Είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας ρουχισμού που κινδυνεύει να κλείσει λόγω υπερβολικών χρεών και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα προκειμένου να ευχαριστεί τους πελάτες του.
Ο φίλος και συνέταιρός του Φιλ (Τζακ Γκίλφορντ) αντιτίθεται και προσπαθεί να δράσει ως φωνή της λογικής μα ο Χάρυ τού προτείνει τον εμπρησμό και τα χρήματα της αποζημίωσης ως λύση. Θα τον πείσει τελικά;
Ο Χάρυ πίνει και ενθουσιάζεται στο άκουσμα του «AirMailSpecial» του BennyGoodman. Αργότερα παραπονιέται για την άσχημη γενικότερη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σήμερα. Καλείται να βγάλει λόγο σε μια επίδειξη μόδας της εταιρείας του, μα έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος, με τις μορφές των συμπολεμιστών του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν έχει την ιδεατή σχέση με τη σύζυγό του πράγμα που γίνεται εμφανές απ’ την αρχή της ιστορίας όταν αυτός θέλει να ακούσει τζαζ μουσική μα η γυναίκα του δεν του το επιτρέπει. Βρίσκει παρηγοριά σε μια νεαρή κοπέλα που κάνει ωτοστόπ, αλλά οι στιγμές ανεμελιάς δεν θα διαρκέσουν για πολύ αφού το χάσμα μεταξύ τους θα γίνει πασιφανές. «Θέλω ν’ ακούσω τη BillieHolidayνα τραγουδά το «FineandMellow», να περπατήσω σε βροχή που δεν σβήνει ποτέ το άρωμα. Θέλω να ερωτευτώ κάτι. Οτιδήποτε. Απλά μια ιδέα. Έναν σκύλο, μια γάτα. Οτιδήποτε. Απλά κάτι» μας λέει δακρυσμένος ο τεράστιος Τζακ Λέμον, σε αυτή του την άρτια ερμηνεία.
Η ταινία του χάρισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του, Α΄ Ανδρικού αυτή τη φορά ενώ το 1955 είχε κερδίσει Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου για το «MisterRoberts». 
Πηγή: gnomip.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top