Γιώργος Βάμβουκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
Το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή των τριακοσίων εθνοσωτήρων, αποτελεί πρωτεύον θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2014, η εκλογική δύναμη των επτά κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή των Ελλήνων, σε ποσοστά και αριθμό εδρών, ήταν ως ακολούθως: ΝΔ 29,66% και 129 έδρες ∙ ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες ∙ ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες ∙ ΑΝ.ΕΛ. 7,5% και 20 έδρες ∙ Χρυσή Αυγή 6,97% και 18 έδρες ∙ ΔΗ.ΜΑΡ. 6,11% και 17 έδρες ∙ και Κ.Κ.Ε. 4,5% και 12 έδρες, δηλαδή σύνολο 300 έδρες. Στην πορεία και λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφές και τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, η σύνθεση των κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων και ο αριθμός σε έδρες είναι: ΝΔ 125, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 27, Χρυσή Αυγή 16, ΑΝ.ΕΛ. 13, ΚΚΕ 12, ΔΗ.ΜΑΡ. 11, Α.ΔΗ.Β. 17 και λοιποί ανεξάρτητοι βουλευτές 8. Οι Α.ΔΗ.Β. (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές) συνιστούν κοινοβουλευτική ομάδα διαγραμμένων βουλευτών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κ.λπ., που έχουν όλα τα οικονομικά και θεσμικά προνόμια, που προκύπτουν από τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Η σημερινή Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας ή θα πάμε σε εθνικές εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο; Πριν μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, προέβη στην εκτίμηση ότι η «κυβέρνησή του μπορεί να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας». Ναι μεν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν σήμερα μόνο 152 έδρες, αλλά ο κ. Σαμαράς θεωρεί βέβαιο ότι θα βρεθούν τουλάχιστον 28 βουλευτές, που θα ψήφιζαν κάποιο πρόσωπο στο θεσμικό πόστο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση να το επιθυμεί το πανίσχυρο δικομματικό καθεστώς. Το ντόπιο δικομματικό-επιχειρηματικό κατεστημένο διαθέτει τους μηχανισμούς πίεσης και εκβιασμού, για να εκλέξει η σημερινή Βουλή Πρόεδρο Δημοκρατίας, ακόμα και κάποιον από τους Σημίτη, ΓΑΠ ή Κωστάκη Καραμανλή, που σε άλλες ευνομούμενες κοινωνίες θα ήταν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Η διαφθορά κυβερνά σήμερα τον τόπο. Στο παρελθόν, σε κρίσιμες φάσεις της πολιτικής ιστορίας του νεοελληνικού κράτους, μια νέα πολιτική δύναμη με λαοπρόβλητο ηγέτη, ερχόταν ως μάννα εξ ουρανού και έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο. Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, με επικεφαλή τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και μέλη της επαναστατικής κίνησης λαμπρές προσωπικότητες της εποχής εκείνης, όπως οι Μακρυγιάννης, Παλαμήδης, Κανάρης, Λόντος, Κουντουριώτης, Μεταξάς, Γρίβας, Κριεζώτης, Σισίνης, Ζωγράφος και αρκετούς άλλους, ανέτρεψαν την απολυταρχική μοναρχία του Όθωνα και επέβαλαν τη συνταγματική μοναρχία. Επίσης, το κίνημα στο Γουδί της 15ης Αυγούστου 1909, με ηγετική φυσιογνωμία τον συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά, αρχηγό του περίφημου Στρατιωτικού Συνδέσμου, υπήρξε μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το κίνημα στο Γουδί ανέδειξε την ηρωική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνέδεσε το όνομά του με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Συνθήκη των Σεβρών και άλλα ιστορικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την παλικαριά και τη γενναιότητα του ελληνικού λαού.
Η παρατεταμένη κρίση που πλήττει την εθνική μας οικονομία μετά το 2008, δεν ανέδειξε ουδεμία υγιή πολιτική δύναμη. Οι μνημονιακές πολιτικές γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το δημόσιο χρέος αυξάνει με αλματώδεις ρυθμούς, ο λαός φτωχοποιείται ,και παρ’ όλα αυτά, τα λαϊκά και τα φοιτητικά κινήματα αποτελούν πλέον απατηλές ιστορικές μνήμες. Που είναι το σθένος και η λεβεντιά της ελληνικής φυλής; Σε πιο υπόγειο βρίσκονται κρυμμένοι οι ηγέτες; Την μάχη κατά του κατεστημένου στην εποχή των βάναυσων μνημονιακών πολιτικών, τη δίνουν οι αγωνίστριες του επαναστατικού κινήματος, Θεοδώρα Τσάκρη, Ραχήλ Μακρή, κ.λπ., με τις γόβες στιλέτο Gucci των 1000 ευρώ, τις τσάντες και τα ρούχα Louis Vuitton των 3.000 ευρώ και με όλο τον πανάκριβο αντιμνημονιακό εξοπλισμό τους. Με τα τακούνια και τις τσάντες Gucci και Louis Vuitton, οι σημερινοί βουλευτές θα ρίξουν την κυβέρνηση, θα σηκώσουν τα λάβαρα του αγώνα, θα διώξουν τις κατοχικές δυνάμεις, ώστε η επόμενη Βουλή να εκλέξει για Πρόεδρο Δημοκρατίας κανένα Τσε Γκεβάρα, φιλαράκι του Γαβαλά και του Κωστόπουλου από την Ψαρού.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top