Ελλείψει ώριμων συμφωνιών, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει δύο συνεργασίες μεταξύ ελληνικών εταιριών και ομίλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να μην «πάει στράφι» η 2η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - ΗΑΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η πρώτη συμφωνία αφορά την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης (MoU) της κρατικής εταιρίας ενέργειας του Αμπού Ντάμπι, της TAQA, με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με τον σεΐχη
Η δεύτερη αφορά μια μικρή φιέστα που διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος με τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ, τον σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, με αφορμή τον διαγωνισμό για το Ελληνικό.

Η Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για το Ελληνικό, υπέγραψε συμφωνία παροχής τεχνογνωσίας στη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Μπορεί η πλευρά της Lamda Development να δήλωνε πρόσφατα ότι δεν θα βάλει και πολλά λεφτά στο Ελληνικό (καθώς θα αναζητήσει πρόσθετους επενδυτές, εκτός από την Al Maabar και την κινεζική Fosun), αλλά στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε και η Μαριάννα Λάτση. Η κυρία Λάτση εκπροσώπησε τον αδελφό της, επιχειρηματία Σπύρο Λάτση, ο οποίος συμμετέχει με προσωπικά κεφάλαια στην επένδυση του Ελληνικού, ανεξάρτητα από τη Lamda Development, την οποία επίσης ελέγχει.

Εδώ και περίπου δύο μήνες διέρρεε από την κυβέρνηση ότι κατά τη χθεσινή διυπουργική επιτροπή θα υπογράφονταν τρεις σημαντικές συμφωνίες. Τελικά προχώρησε μόνο το MoU μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και TAQA, ενώ οι άλλες δύο συμφωνίες (στον τουρισμό και στις κατασκευές, όπως υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη) μετατίθενται προς τα πίσω. Το Αμπού Ντάμπι συμμετέχει μέσω κρατικών εταιριών τόσο στην κοινοπραξία που επικράτησε στο Ελληνικό όσο και στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης (μαζί με κεφάλαια από το Κουβέιτ και την τουρκική Dogus).

Χθες υπεγράφη Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας και Προώθησης Επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, με βάση την οποία η χώρα μας αναλαμβάνει να αποζημιώσει επενδυτές στην περίπτωση που με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου ανασταλούν πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει. Το Αμπού Ντάμπι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των επενδύσεων σε Αστέρα και Ελληνικό, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις αξιωματούχων του εμιράτου.

Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top