Την ετοιμότητα του Κιέβου να προβεί σε διάλογο με κόμματα και αξιωματούχους των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν θα συνομιλήσει με «τρομοκράτες». 

Το Κρεμλίνο κάλεσε χθες κυβέρνηση και αυτονομιστές στα ανατολικά να ξεκινήσουν διάλογο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μία αναδίπλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, που υποδηλώνει ότι οι διεθνείς πιέσεις στη Μόσχα έχουν αποτέλεσμα. 

«Η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ένας εθνικός διάλογος σε πλήρη κλίμακα με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων, εκπροσώπων του ανατολικού τμήματος της χώρας και του λαού. Ωστόσο, ο διάλογος με "τρομοκράτες" είναι αδύνατος και αδιανόητος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία αρνείται ότι υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι φιλορώσοι υπερασπίζονται απλώς τα δικαιώματά τους έναντι πιθανών επιθέσεων από τη φιλοδυτική κυβέρνηση. 

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου ενδέχεται να σηματοδοτούν μία αλλαγή στάσης στη χειρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους αυτονομιστές να ακυρώσουν το προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και ανακοίνωσε ότι θα απέσυρε τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία. 

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «θετικό βήμα» τα σχόλια του Ρώσου προέδρου, τονίζοντας πάντως ότι περιμένουν να δουν περισσότερα από εκείνον.

Η Ρωσία θα μπορούσε «να υποστηρίξει τις δημοκρατικές διαδικασίες της Ουκρανίας», καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐού, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top