Μήνυμα... 24 καρατίων, σε πείσμα όσων έως την τελευταία στιγμή ήθελαν την επένδυση χρυσού να... βγάζει δήμαρχο τον Χρήστο Πάχτα, έστειλε η βορειανατολική Χαλκιδική, εκλέγοντας από την πρώτη Κυριακή τον Γιάννη Μίχο στον Δήμο Αριστοτέλη, με 51,13% και τέσσερις μονάδες διαφορά.
Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα έμεινε μέσα σε όλα αυτά ο Αδωνις Γεωργιάδης που, «μεθυσμένος» από τις πρώτες μετρήσεις, κραύγαζε  στα τηλεπαράθυρα ότι η περιοχή επέλεξε Πάχτα, άρα είπε «ναι» στα μεταλλεία και στην επένδυση στις Σκουριές. Η «καρπαζιά» ήρθε αργότερα με τα τελικά νούμερα, τη γυμνή αλήθεια και το οδυνηρό «στριπτίζ».

Η αντίθεση της περιοχής στην επένδυση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός -με την οποία είχε ταυτιστεί απόλυτα ο Πάχτας- διατρανώθηκε στο πρόσωπο του επιχειρηματία Γιάννη Μίχου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της επέκτασης της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η νίκη του προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στην Ιερισσό, προπύργιο των αντιδράσεων κατά της επένδυσης, που υποδέχθηκε την είδηση για την επικράτησή του με πυροτεχνήματα, ζητωκραυγές και γλέντι μέχρι πρωίας. Η δε Στρατονίκη, τόπος καταγωγής του νέου δημάρχου, «πνίγηκε» χθες στα... τσίπουρα, γιορτάζοντας για το «τέκνο» της.

«Ο Δήμος Αριστοτέλη γύρισε σελίδα, αλλάζει πλέον πρόσωπο» σημείωσε ο Μίχος στις πρώτες δηλώσεις του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε νικητές και ηττημένους. Αυτή η νίκη είναι όλων των δημοτών και τους καλούμε να δουλέψουμε μαζί». Πάντως, παρά τη μετριοπαθή αυτή δήλωση, είναι σαφές ότι η εκλογική νίκη Μίχου αποτελεί ηχηρό ράπισμα στους υποστηρικτές της επένδυσης και αποτυπώνει το εναντίον της εκρηκτικό κλίμα. Εντυπωσιακό είναι δε ότι, αν και η μεγαλύτερη δυναμική προήλθε από τα παραλιακά χωριά του δήμου -Ιερισσό, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα-, αυξημένα ήταν τα νούμερα για τον Μίχο και σε χωριά όπως η Αρναία -πατρίδα του Πάχτα- αλλά και τα Μαδεμοχώρια.

«Δεν θέλω να είμαι δήμαρχος του μισού δήμου. Το μήνυμα που φέρνω είναι ενωτικό. Είχαμε σε αυτές τις εκλογές την ήττα μιας λογικής που δίχασε τον κόσμο και τη νίκη του διαλόγου» τόνισε στη «δημοκρατία» ο νέος δήμαρχος. «Στόχος μας είναι να πιέσουμε για περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες στην περιοχή, να αναπτύξουμε νέες δουλειές, να ενώσουμε τον κόσμο και να τον σεβαστούμε» ανέφερε.

Μαρία Μαθιοπούλου - Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top