του Γιώργου Δελαστίκ
Δημοσκοπήσεις, εικασίες, σενάρια - τέλος! Αύριο εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ελλάδα και εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ευρώπη θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις σημαντικότερες ευρωεκλογές της Ιστορίας. Δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει σε κάποιες χώρες, αλλά και αυτά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το βράδυ, μαζί με τα υπόλοιπα. Οταν φτάνει η ώρα που οι πολίτες μιλούν με την ψήφο τους, όλοι αυτοί που μιλούν τον υπόλοιπο χρόνο, σιωπούν. Οι συζητήσεις ξαναρχίζουν αμέσως μετά, στη βάση όμως της λαϊκής ετυμηγορίας - ασχέτως του γεγονότος ότι όλοι προσπαθούν να τη διαστρεβλώσουν για να ταιριάζει στους πολιτικούς τους στόχους και να δικαιολογεί τα πολιτικά πεπραγμένα τους. Πασίγνωστο το παραμύθι της «ερμηνείας της ψήφου».
Πολιτικό σεισμό αναμένεται να προκαλέσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία. Εχουν δίκιο όμως οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» όταν γράφουν ότι «μια αναμενόμενη ψήφος διαμαρτυρίας σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι μεγαλύτερες στις εθνικές πολιτικές». Δεν ισχύει όμως αυτό για την Αγγλία, της οποίας οι σχέσεις με την ΕΕ βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού».
«Ντε φάκτο δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα» χαρακτηρίζει αυτές τις ευρωεκλογές στη χώρα μας η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα. «Η ψηφοφορία της ΕΕ μπορεί να αντηχήσει βαριά μέσα στην Ελλάδα» και «Στην ψηφοφορία της ΕΕ, οι Ελληνες μπορεί να βάλουν ετυμηγορία για την εσωτερική κατάσταση» ήταν οι δύο τίτλοι των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» προχθές που αναφέρονταν στο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα εν όψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης. Σπεύδουν όμως να καθησυχάσουν ταυτόχρονα τους αναγνώστες τους.
«Προβλέψεις καταστροφής δεν υπάρχουν αυτή τη φορά, ούτε αγωνιώδης εκνευρισμός προερχόμενος από την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο ότι οι ελληνικές εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να αποσυνθέσουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν οι διαθέσεις το 2012» γράφει η εφημερίδα. Σωστά. Ο «ελληνικός κίνδυνος» για το ευρώ έχει πλέον πλήρως εξουδετερωθεί. Πολλοί Ελληνες όμως είναι θυμωμένοι με τη δραματική επιδείνωση της ζωής τους που έφεραν τα Μνημόνια που επέβαλε η ΕΕ στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου.
Καμία σχέση απολύτως δεν θα έχουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αύριο το βράδυ με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Αυτό είναι βέβαιο εκ των προτέρων - ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, με πόση διαφορά από το δεύτερο. Τα Μνημόνια έχουν ανατρέψει εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 36,64% και η ΝΔ 32,29% - δηλαδή και τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν είχαν πάρει 69%. Αύριο ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν ελπίζουν να πάρουν το... μισό ποσοστό!
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,7% μόνο και μάλιστα το ποσοστό αυτό το είχε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία τότε δεν είχε ακόμη αποσχιστεί. Τώρα όλοι περιμένουν να πάρει... πενταπλάσιο ποσοστό. Πολύ πιο θεαματική θα είναι η αύξηση της Χρυσής Αυγής, της οποίας το ποσοστό τότε ήταν μόνο 0,46%, ενώ απολύτως κανένας δεν πιστεύει ότι ο ΛΑΟΣ είναι σε θέση να επαναλάβει το εξαιρετικό ποσοστό του 7,15% που είχε πάρει τότε. Ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ αναμένεται φέτος να μετακομίσει στη Χρυσή Αυγή. Εντελώς άγνωστο το ποσοστό του Ποταμιού, ενώ η ΔΗΜΑΡ χαροπαλεύει με το όριο του 3%, όση βοήθεια και αν της δίνει ο Γ. Παπανδρέου. Ες αύριον οι απαντήσεις σε όλα!

Εθνος
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top