Ύφεση 0,3% προβλέπει για την Ελλάδα φέτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αντίθετα δηλαδή με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,6% το 2014.  Ακόμη, προβλέπεται συνέχιση της μείωσης των τιμών και των μισθών.
Παράλληλα, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών μελών του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επαναφορά στην ανάπτυξη το 2015 και την τοποθετώντας την στο 1,9% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν για 2,9% του ΑΕΠ.
Ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει σταδιακά θετικός κατά τη διάρκεια του 2014, επισημαίνει η έκθεση, ενώ θα γίνει ισχυρότερος το επόμενο έτος, καθώς η ανάπτυξη των διεθνών αγορών και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Όσον αφορά την ανεργία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειώνεται αργά και ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 27,1% και το επόμενο έτος στο 26,7% από 27,3% το 2013.
Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι η σημαντική υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα θα οδηγήσει στη συνέχιση της μείωσης των τιμών και των μισθών, αν και ο ρυθμός μείωσης θα περιορισθεί. Ο πληθωρισμός – εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή – προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,1% εφέτος και 1% το επόμενο έτος, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνει πλεονασματικό (0,2% του ΑΕΠ φέτος και 0,8% του ΑΕΠ το 2015).
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top