Ξεπερνούν τους  2.100 οι νεκροί από τις φονικές λασπολισθήσεις που σημειώνονται στη φτωχική επαρχία Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, ενώ περισσότεροι από 4000 είναι οι εκτοπισμένοι από τις κατοικίες τους.
 
Τα νούμερα της καταστροφής επιβεβαίωσε ο ο Ναουίντ Φοροτάν εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας που έκανε λόγο για «τουλάχιστον 2.100 θύματα από 300 οικογένειες», η πλειονότητα των οποίων κάτοικοι του απομονωμένου χωριού Αμπ-ε-Μπάρικ στα βορειοανατολικά της μαρτυρικής χώρας.
Η κατολίσθηση σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιφέρεια Άργκο, μια φτωχική, ορεινή περιοχή στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αποκολλήθηκε η πλευρά ενός λόφου στο Μπαντακσάν κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κύμα λάσπης που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες η λάσπη είχε βάθος από 10 ως 30 μέτρα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αποκομιδή των σορών των θυμάτων. “Αποφασίσαμε να προσευχηθούμε για αυτούς και να μετατρέψουμε το σημείο της καταστροφής σε μαζικό τάφο” δήλωσε ο κυβερνήτης Σαχ Γουαλιουλάχ Αμπίμπ.
 
—Το χρονικό της καταστροφής
Στο επίκεντρο της καταστροφής βρέθηκε το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ. Σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας, τον Μοχάμαντ Μπαϊντάρ, «το χωριό επλήγη από δύο κατολισθήσεις μέσα σε διάστημα μιας ώρας». Στην πρώτη καταπλακώθηκαν πολλοί χωρικοί που είχαν πάει στα δύο τεμένη του χωριού για την προσευχή της Παρασκευής, ενώ η δεύτερη «έπληξε εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους».
 
—Τα αίτια
Οι μαζικές λασπολισθήσεις ήρθαν κατόπιν μιας βδομάδας έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή αλλά και πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με αξιωματούχους την κατάσταση πυροδότησε και το λιωμένο χιόνι από τα βουνά της ορεινής και αφιλόξενης περιοχής.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το επίκεντρο της αποστολής τους πρέπει να είναι στο εξής η μέριμνα για τους περισσότερους από 4.000 εκτοπισμένους, πληγέντες της φυσικής καταστροφής. Υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

econews
.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top